Friesland College en Nordwin op weg naar 'wendbaar vakmanschap'

25 januari 2019

​In een snel veranderde samenleving moeten vakmensen voortdurend hun kennis en vaardigheid op peil houden. Je mag van hen verwachten dat zij zelf regie nemen, maar bedrijven moeten dan ook mee veranderen in 'lerende organisaties' - samen met het onderwijs. Hoe je zoiets doet? Dat gaan acht bedrijven in de voedings- en watersector onderzoeken met het Friesland College en het Nordwin College.

Het project 'Wendbaar vakmanschap in lerende organisaties' startte gisteren met een gezamenlijke kick-off in Leeuwarden. Met Peet Ferwerda - drijvende kracht achter het project - leidde presentator Marijke Roskam alle gasten langs de plannen, de achtergrond en eerste successen. 'Want eigenlijk', stelde Ferwerda, 'komen hier allerlei zaken samen, waar we eerder aan begonnen zijn'.

Sleutel tot succes
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat werknemers nieuwgierig blijven en inspiratie vinden om nieuwe wegen te zoeken in bedrijven die dat faciliteren? Zij hebben er immers ook alle belang bij. 'De ontwikkeling van je mensen is de sleutel tot het succes', stelde Rob van der Maarel (TNO). Royal Smilde, FrieslandCampina, Royal Steensma, Jacobs Douwe Egberts, Vitens, Lamb Weston, CSK en Holiday Ice  gaan dit avontuur dan ook graag aan.

Een RIF-subsidie van 1 miljoen is een stevige steun in de rug, want minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) ziet ook de potentie. 'We gaan niet eindeloos praten. We gaan uitproberen hoe we mensen duurzaam inzetbaar maken, van hun eerste stappen in het werk tot aan hun pensioen', stelde Esther van Duuren, directeur van MBO Life Sciences. Hierin werken het Nordwin College en het Friesland College samen. Nordwin is penvoerder van het project, de uitvoering is aan Life Sciences.

Kennis delen
In de bedrijven zit vaak al veel potentie als je kennis wilt delen en mensen aanzet om op onderzoek uit te gaan. Zo vertelde Rimmert de Jong, directeur van Royal Steensma, met plezier over de operators die in de confijterij een centrifuge met problemen perfect wisten af te stellen, nadat zij met de kwaliteitsmanager hadden gesproken over wat het apparaat moet afleveren. 'Toen hadden ze zelf voor ogen wat er moest gebeuren.' En dat is heel wat anders dan een opdracht krijgen.

Of neem nou student Sydo van der Veer, die inmiddels aan het werk is bij het REV Harlingen en hier op de werkplek leert. Hij zoekt het graag zelf uit, vertelde hij. En wat doe je dan als je steeds niet weet hoe je een weigerachtige klep beter laat werken? Hij nodigde vakgenoten van andere bedrijven uit om er samen naar te kijken. 

Ook oudere werknemers krijgen de smaak te pakken. Bas Damme (Lamb Weston): 'We hadden laatst een werknemer die bij zijn diplomering vertelde dat dit - op zijn 54ste -  zijn eerste diploma was. Hij was gedragen door zijn collega's en was beretrots.'

Keerpunt
Nu is dat bijzonder. Maar we staan op een keerpunt in het onderwijs, stelde bestuursvoorzitter Ilona Dulfer van Nordwin: 'Over een tijdje is een leven lang ontwikkelen écht het nieuwe normaal.' In een dynamische arbeidsmarkt door krimp en groei in verschillende sectoren, moet er ook veel gebeuren. Carlo Segers, bestuursvoorzitter van het Friesland College: 'We hebben te maken met vergrijzing en ontgroening, dus de schaarste zal blijven.' 

We hebben mensen nodig die een andere richting durven te kiezen. En ook bedrijven en scholen die, zo stelde wethouder Friso Douwstra, ver vooruitkijken om te anticiperen op wat er in de samenleving en op de arbeidsmarkt gaat veranderen. Arry Verhagen (SOL) is als nieuwe projecteider optimistisch over de kansen. 'Als het ergens kan lukken, is het in Friesland. Hier is in de loop der jaren al een stevig netwerk opgebouwd.'