In de horeca liggen veel uitdagende banen te wachten op mensen die zich willen ontwikkelen tot professionals in keuken en bediening. Horeca is een mooi vak voor jongeren en volwassenen die met liefde van allerlei ingrediënten een heerlijk ‘kunstwerk’ maken of gasten met plezier én kennis een fijne tijd bezorgen. Een écht vak, dus… Fletcher Hotels en de Middelbare Hotelschool Friesland (MHF) van het Friesland College gaan na de zomer samen nieuwe professionals opleiden.
Marcel van de Vin, Chief Operations Officer van Fletcher Hotels, en bestuursvoorzitter Carlo Segers van het Friesland College tekenden woensdag in Leeuwarden een overeenkomst voor samenwerking in dit bijzondere traject met opleidingsplekken in het hele land. In een mbo-opleiding van twee jaar gaan studenten meteen aan de slag in een restaurant van Fletcher en worden hier ook opgeleid, met begeleiding van professionals én een lesdag per week op een aantal plekken in Nederland.
Vliegende start
Ervaring in de horeca of een opleiding op dit gebied is niet nodig. Studenten krijgen als startende professionals een arbeidscontract bij Fletcher Hotels en de opleiding wordt volledig vergoed. Aan het eind hebben de studenten een officieel diploma op mbo-niveau 2 op zak en wie zich meldt met een relevante vooropleiding, kan meteen starten op niveau 3. En dan door in een interessant vak…
Fletcher Hotels investeert graag in goed personeel. Marcel van de Vin: ‘Overal hebben we goede mensen nodig. Dat is heel belangrijk voor de kwaliteit die wij willen leveren. In de horeca heb je een mooi product én goede vakmensen nodig om verder te komen. Wij zoeken altijd medewerkers die blij worden van de kick dat ‘gasten van tafel 4’ laten weten dat zij heel tevreden zijn over wat ze op tafel kregen en hoe ze zijn bediend…’
Ambitie
Hoe leuk is dat? Heerlijk, zeggen MHF-studenten Quinten Dijkstra en Kaan Nalbant. Zij zijn beiden hard op weg om in een vergelijkbaar bbl-traject als bij Fletcher ambitieuze professionals te worden in de keuken. Natuurlijk, je hebt heel wat kennis nodig om nu op niveau te koken. Maar dan is het goed om die kennis dan ook weer te gebruiken en ervaring mee kunt opdoen.
Quinten: ‘Het motiveert enorm, als je écht van ruwe ingrediënten steeds een nieuw kunstwerk op een bord kunt maken.’ En de stress, als alles snel moet? ‘Dat geeft juist adrenaline’, merkt Kaan. ‘Het is een echte teamsport, waarin je elkaar nodig hebt om steeds te presteren.’ Dat geldt ook voor de bediening, waarin je als professional echt meer moet kunnen dan manoeuvreren met een dienblad.
A-merk
Enthousiasme én kennis zijn belangrijk, in de keuken en bediening. ‘Het gaat erom’, stelt Marcel van de Vin, ‘dat we al onze mensen opleiden tot een A-merk’. Dan ben je een goede werkgever. En daarin heeft hij het volste vertrouwen in het Friesland College als partner. ‘De MHF is innovatief, kent het vakgebied heel goed en kan het onderwijs flexibel organiseren. Mensen die door de MHF zijn opgeleid, kunnen zelfstandig werken en hebben vaak net wat meer te bieden.’
Daar ligt ook de kracht, aldus Carlo Segers van het Friesland College: ‘Met de praktijk van Fletcher en ons onderwijs dat sterk uitgaat van het leren in de praktijk, hebben we een ideale combinatie.’
Wie durft de uitdaging aan?
Wie na het lezen enthousiast is geworden, beschikt over een goede dosis motivatie en flexibiliteit en deze uitdaging aan durft te gaan, is welkom om te reageren! Neem dan contact op met de afdeling Fletcher Academy, academy@fletcher.nl of telefonisch via 0347- 32 90 90. Hier kun je ook terecht voor extra informatie.