Firda zet deze week bussen in voor studenten en medewerkers

3 februari 2023

ROC Friese Poort en het Friesland College, samen Firda, zetten deze week zelf bussen in om ervoor te zorgen dat studenten op school hun onderwijs kunnen volgen. Door een staking is het streekvervoer vanaf maandag 6 februari naar verwachting vijf dagen lang zeer onbetrouwbaar. Een groot deel van de studenten en ook medewerkers is sterk afhankelijk van bussen en regionale treinen. Daarom gaat Firda er met ongeveer vijftien routes in Friesland en Noordelijk Flevoland voor zorgen dat studenten die zelf hun vervoer niet kunnen regelen  ’s ochtends met de bus naar school kunnen komen en in de middag weer richting huis kunnen.

Bij eerdere stakingen was de oproep dat studenten zelf moesten zorgen voor alternatief vervoer. Maar een week zonder bussen en treinen is in het onderwijs erg lang. Remco Meijerink, voorzitter college van bestuur bij Firda: ‘Wij respecteren het recht op staken, maar we hebben ook een zorgplicht naar onze studenten en medewerkers. Voor ons in het mbo is fysiek onderwijs van groot belang. In alle praktijklessen, maar in de coronatijd hebben wij gemerkt hoe belangrijk ontmoeting in alle lessen is om goed onderwijs te geven.’

Een belangrijke ambitie van Firda is om door de fusie van het Friesland College en ROC Friese Poort goed mbo voor studenten in de hele regio nabij en bereikbaar te houden. Zo krijgt iedereen de kans zich maximaal te ontwikkelen. Dan is goed openbaar vervoer van groot belang om die ambitie waar te kunnen maken.

In de komende week schakelt Firda busbedrijf Dalstra in om studenten en medewerkers zo efficiënt mogelijk in staat te stellen om op school onderwijs te volgen en te geven. Het gaat hier nadrukkelijk niet om routes van het openbaar vervoer, maar om belangrijke reisroutes van studenten naar en vanuit de schoollocaties. Op hun websites houden het Friesland College en ROC Friese Poort hun studenten en medewerkers op de hoogte van de routes. Aanmelden gaat via de mail, die is gestuurd naar alle medewerkers en studenten.

Op deze pagina via 'Downloads' vind je ook de routes, opstapplaatsen en vertrektijden van de bussen.

We doen ons best ervoor te zorgen dat er voldoende plek is in de bussen. Laat ons daarom zo snel mogelijk via deze link weten of je van plan bent gebruik te maken van een bus en op welke dagen.

(Update 10-2-2023)