Feestelijke finale van Global Games

27 mei 2021

Met een beetje creativiteit kun je met de Global Goals veel kanten op. Het mooie is: het is altijd in de goede richting. Die Sustainable Development Goals (SDG’s) mikken immers op een betere wereld voor iedereen. Je kunt er ook inspirerende uitdagingen van maken. Dat gebeurde in de Global Games, met woensdag een mooie finale in het atrium van de campus in Leeuwarden. Met een klein publiek, maar online te volgen voor iedereen.

Global Games zijn - als alternatief voor Global Land - opgezet door studenten van het Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS), die de Global Goals op een frisse manier onder de aandacht willen brengen. Het Friesland College gebruikt die doelen van de Verenigde Naties als inspiratiebron voor onderwijs en organisatie. Dan moet je passende wegen zoeken. ‘Die doelen geven aan dat we allen van betekenis kunnen zijn’, stelde CvB-lid Frank van Hout bij de opening. ‘Dan is het mooi dat deze initiatieven ontstaan.’

In een programma van een uur - soepel gepresenteerd door LIS-student Brandon Duivesteijn -kwamen presentaties van allerlei games voorbij, met prijzen voor wie hierin opvallend hadden gepresteerd in de afgelopen weken. Dat maakte de uitzending extra feestelijk. Voor wie er ‘live’ bij was, was het al leuk om weer even bij een evenement op school te zijn.

In de prijzen
Rebecca Bijl kreeg onverwacht een prijs uitgereikt, omdat zij de beste motivatie had gemaakt om straks een week mee te kunnen zeilen op tallship Bark Europa in project Sea Lab – Come On Board. Zij had in Harlingen aan boord kapitein Jelte Hibma geïnterviewd. Dit project, waarvoor studenten in vier uitdagingen moesten vertellen waarom zíj echt een plek in deze leerzame trip verdienen, kreeg de prijs voor de game die de meeste energie gaf. ‘Prachtig dat we alle ruimte krijgen om zoiets moois neer te zetten’, stelde Gabriëlle Copini als een van de initiatiefnemers. ‘Dat gééft energie.’

Lof was er ook voor de inzameling van versleten sportschoenen, die via het CIOS in de recycling gaan. Prachtig initiatief, stelde Heleentje Swart van SPARK the Movement. Zij kondigde aan dat deze actie waarschijnlijk na de zomer een breder vervolg krijgt, in een oproep aan veel meer Friese scholen.

De prijs voor het mooiste resultaat in de ‘upcycling’ van oude kleding en andere materialen was voor studente Diana Kotanowa, die van een simpel wit overhemd een zeer smaakvol shirt maakte. Deze ‘Upcycle Challenge’ van D’Drive werd beoordeeld als game die de meeste aandacht genereerde voor wat er allemaal kan met Global Goals. De trofee voor de beste prestatie in de sportieve Expeditie van de School voor Commercie en Dienstverlening was voor studente Lena Semenova.

Wisseltrofee
Deze eerste editie van de Global Games had ook een wisseltrofee, die dus volgend jaar weer wordt uitgereikt. Deze prijs was voor de studenten van Techniek en Technologie, die in een Kahoot een spannend spel maakten over de Global Goals en de inhoud hiervan. Student Syb Lettinga, zelf vooral betrokken bij een game waarin techniekstudenten aan de hand van vragen moesten raden welk ‘Goal’ een ander was, nam de prijs namens hen in ontvangst. ‘Prachtig’, zei hij. Hij beloofde de trofee en de complimenten over te brengen.

Een bijzonder initiatief in deze Global Games kwam in de meivakantie van het College van Bestuur, dat alle studenten een kaart stuurde met de tekst ‘Jij bent geweldig… En dat mag je weten!’ Ook zaten er twee kaartjes bij, met de nadrukkelijke uitnodiging om die naar een ander te zenden: ‘Ik stuur je een glimlach.’ In deze tijd is het belangrijk om verbinding met elkaar te zoeken, verklaarde CvB-voorzitter Carlo Segers. ‘Dát is ook werken aan een betere wereld.’ De reactie kwam van de studenten van LIS, die hem een kaart aanboden met complimenten voor deze actie.

Lees ook het artikel van Omrop Fryslân: Studenten Friesland College kunnen met Global Games Tallship-reis winnen