FC-studenten zetten mantelzorgers in het zonnetje

8 november 2019
In de aanloop naar de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg - 10 november - werden zo’n tweehonderd mantelzorgers in Drachten vrijdag al een middag in het zonnetje gezet. Naast een high tea en een vrolijk optreden van theatergroep De Rimpel konden zij in De Lawei kiezen uit een reeks workshops, waaronder een aantal van het Friesland College.

Hoe handig is, als een slim medicijnkastje je altijd op tijd de juiste pillen presenteert? Als je een dementerende ouder steeds kunt volgen door een gps-tracker of snel contact kunt hebben door beeldbellen? Na een introductie van Roelfien Erasmus van ZuidOostZorg, die vertelde dat veel technologie in de zorg helemaal niet ingewikkelder is dan het bedienen van pakweg een wasmachine, legden studenten van de opleiding Zorg, Service en Welzijn van het Friesland College haarfijn uit hoe het allemaal werkt.

Dan klinkt EHealth misschien heftig, maar het is - zo stelden de studenten - voor ouderen en mensen die ziek zijn vaak een manier om zelf wat langer de regie te houden. En slimme technologie kan de zorg net wat gemakkelijker maken.

Leuk en gezond
Natuurlijk was er eveneens in De Lawei alle ruimte voor plezier dat wel wat verantwoord was. Zo konden mantelzorgers in de workshop Bewegen op ‘maat’ van een FC-student even voorzichtig - desnoods zittend - een beetje in beweging komen. Leuk, en ook gezond…

En hoe vaak eet je nou zalmrolletjes of kroepoek met krabsalade? In de workshop ‘tapas maken’ van ZSW-studenten kon iedereen wat lekkers maken en was er, toen al dat lekkers op was, aan alle tafels ruimte voor een prettig gesprek. Zo was overal wat te beleven, van schilderen tot bloemschikken en van een gesprek met wethouder Piet de Ruiter - die de middag opende - tot zingen in workshop ‘De kracht van muziek’.

‘Even wat voor jezelf’
De organisatie was dit keer deels in handen van het Friesland College, dat hard aan een aantrekkelijk programma had gewerkt. En dat is mooi. Want als mantelzorger is het prettig om ook eens ‘gewoon wat voor jezelf te doen’, vertelde Willeke Philips bij de start van de middag.

Haar leven stonden jaren in het teken van 24 uur zorg per dag voor haar zoon Tom, die een progressieve stofwisselingsziekte bleek te hebben en kort voor zijn achtste verjaardag stierf. ‘Ik bleef op de been, doordat ik de zorg met anderen kon delen.’ Naar het voorbeeld van dit ‘Tomteam’, zoals zij het noemde, ondersteunt Philips nu mantelzorgers met haar organisatie Saar aan Huis.