FC-studenten succesvol in landelijke wedstrijden Skills Heroes

26 maart 2023

Wat hebben een hotelreceptionist, schilder, meubelmaker en junior stylist met elkaar gemeen? Heel veel, als het aankomt op Skills the Finals. Elf studenten van het Friesland College gingen in een afgeladen RAI in Amsterdam de strijd aan in deze bloedstollende en meeslepende vakwedstrijden in het mbo. Deze ‘Skills Heroes’ deden het goed. Cagla Kaya won goud in de categorie Junior Stylist en Vera Sterk won zilver in de categorie medewerker evenementenorganisatie.

Hoog bezoek was er ook. Skills The Finals is immers een prachtig podium, waar mbo’ers alle ruimte hebben om volop te laten zien wat zij kunnen. Waar ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Dennis Wiersma (Primair en Voorgezet Onderwijs) het spektakel op donderdag 23 maart openden, stond koning Willem-Alexander op vrijdag al deze aanstaande vakmensen te bewonderen. Ook hij was onder de indruk. Zo keek hij onder meer bij de wedstrijd van de schilders, waar FC-studente Annette de Jong met precisie aan de slag was. Met een welgemeend en warm ‘Succes’ vervolgde de koning zijn route.

Jong talent  

Ook scholieren uit Friesland lieten zich in de RAI van hun beste kant zien. Als je al jong weet wat jouw talent is, geef jij jezelf immers een mooi cadeau voor de toekomst. Dat kan dus bij Skills Talents, de wedstrijden waarin leerlingen uit het voortgezet onderwijs kennismaken met vakgebieden die voor hen open liggen.

De provinciale wedstrijden vinden al jaren plaats op de campus van het Friesland College in Leeuwarden. Hier kwamen de teams van Aeres Heerenveen, CSG Anna Maria van Schurman, Vakcollege Noordoostpolder Emmeloord, Aeres Emmeloord, Dockinga College en Kei College naar voren. Zij mochten dus in de wedstrijden van Skills Talents in de RAI laten zien wat zij landelijk waard zijn. Leuk was dat het team van Aeres Heerenveen al voorbij kwam in het Jeugdjournaal. Stralend lieten Aniek Kootstra en Indiana Hiemstra hier zien hoe zij een boeket of haarstuk zouden maken voor een trouwdag. Dat werd gezien en beloond, want de dames eindigden als eerste in de categorie bloembinderij. Hiernaast gingen ook twee zilveren en twee bronzen medailles mee naar het Noorden.

Helden bewonderen RAI

Bij de Skills Heroes - de mbo’ers dus – gingen elf studenten van het Friesland College naar Amsterdam om de strijd aan te gaan in opdrachten binnen hun vakgebied. In elke wedstrijd zaten zo’n acht deelnemers. Waar twee van de FC-studenten in de top 3 kwamen, behoren de anderen dus tot de absolute top 8 van heel Nederland.

Cagla Kaya, studente fashion tailor, was in ‘style’ tijdens de vakwedstrijd junior stylist. Zowel haar schoenen als haar shirt pasten helemaal in de paarse huisstijl van het FC. Deze kleur keerde ook terug in haar moodboard. Haar creatieve talent en presentatie tilden Cagla naar de eerste plaats in de vakwedstrijd junior stylist.

Vera Sterk deed haar achternaam eer aan in haar prestatie en houding tijdens de wedstrijd medewerker evenementenorganisatie. Vera wist met haar heldere en goed uitgedachte marketingplan de tweede plaats te bemachtigen. En dat alles in de hectiek van bruisende hallen, waar van alles was te beleven: een open keuken, duizenden computers en zelfs een klimwand. Het was een drukte van jewelste, maar eenmaal begonnen met de wedstrijden keerde uiterste concentratie terug, ondanks alle toeschouwers aan de zijlijn.

Erykah Jansen streed in de categorie ‘gastvrouw/heer’, onder meer met de opdracht om servetten te vouwen. Daar komt meer bij kijken dan je in de eerste instantie denkt: er werd op de tijd gelet, de snelheid, nauwkeurigheid en afwisseling. Zo ontstond een spannende strijd tussen de kandidaten waar beeldschone servet-creaties uit voortkwamen.

Zo was er veel aandacht voor deze Heroes. Annick de Grouw, FC-student meubelmaker, stond ook ruim in de belangstelling. Zij mocht aanschuiven bij tv-programma Khalid en Sophie. Ook de collega’s van ROC Friese Poort waren zeer succesvol met twee gouden, twee zilveren en een bronzen medaille. De toekomst ziet er dus zonnig uit, door de fusie van Friesland College en Friese Poort. Dan excelleren we samen, als Firda!