FC-student eindigt met Top Dutch Solar Racing als vierde in Australië

14 oktober 2019
Top Dutch Solar Racing is als vierde gefinisht in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het team van 26 studenten van de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort én het Friesland College reed ruim 3000 km van Darwin naar Adelaide in krap vijf dagen.

Vanaf de start maakte Hessel de Groot, vierdejaars student engineering aan het Friesland College, als ‘mechanical engineer’ deel uit van het team dat de Green Lightning in twee jaar bouwde. Een bijzonder team, want veel van de 26 deelnemers in deze jaarlijkse race met zelfgebouwde zonneauto’s kwamen van universiteiten uit de hele wereld. Eerste werd de KU Leuven uit België. De tweede en derde plek waren voor universiteiten uit Japan en de Verenigde Staten.

Prachtig resultaat
Top Dutch Solar Racing deed voor het eerst mee. ‘Een vierde plaats is dan ook een prachtig resultaat voor het hele team’, zegt teammanager Jeroen Brattinga. Het begon al goed. Doordat Top Dutch Solar Racing de kwalificatieronde op het circuit won, mocht het team starten op ‘pole position’. Vervolgens deed het team er vijf dagen over om dwars door de ‘outback’ van Darwin naar Adelaide te rijden.

Dat viel niet altijd mee. Brattinga: ‘Op de tweede dag hadden we een tegenslag. We moesten een stop maken omdat de accu te heet werd, waardoor we niet meer konden opladen. Dit heeft ons een aantal posities gekost. Op de vierde dag kregen we te maken met hele harde wind, dat was zwaar voor de ‘drivers’ van de zonneauto.'

Heftig
Dat het een hevige Challenge was, blijkt uit het verloop van de wedstrijd. Solar Team Twente viel op de voorlaatste dag uit en het Vattenfall Solar Team van de TU Delft, dat op kop lag, vloog op het laatste stuk in brand en moest stoppen. Brattinga: 'Dat is natuurlijk vreselijk. En ook al is het een race, dit wens je geen enkel team toe. Gelukkig zijn hun ‘drivers’ en de andere teamleden ongedeerd.'

Op het moment dat Top Dutch Solar Racing over de finish ging, was er veel publiek. Van Aussies tot Nederlanders die er toevallig op vakantie zijn tot rasechte fans van de zonneauto's. 'Dat doet wel wat met je, hier hebben we ruim twee jaar naartoe gewerkt. Ik ben ontzettend trots op het team.' Een deel van Top Dutch keert over ruim een week terug uit Australië.