FC Extra toont mooie resultaten inburgering aan voorzitter MBO Raad

25 juni 2021

Waar op veel scholen inburgering stopte of sterk werd vertraagd toen fysieke lessen door corona niet mogelijk waren, schakelde het Friesland College in enkele dagen over op online onderwijs. Dat bleek bij deze ‘nieuwkomers’ onverwacht goed te werken. De slagingspercentages zijn prima. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, kwam in Leeuwarden kijken hoe dat werkt.

Waar het ook maar een beetje kan, organiseert FC Extra het onderwijs aan volwassenen dichtbij de mensen. Dan is de drempel zo laag mogelijk, voor les ín de gebouwen. Daar ging vorig jaar ineens een dikke streep door, toen corona toesloeg. En waar het mbo snel overschakelde op online onderwijs, was er twijfel of dat wel zou lukken bij de doelgroepen van FC Extra. ‘We deden het tóch’, vertelde directeur Zahra Mousazadeh van FC Extra. ‘En het was improviseren. Maar het werkte…’

Met trots kon zij Adnan Tekin voor inburgering slagingspercentages laten zien, die overal flink boven de landelijke norm uitkwamen. ‘En waar veel scholen stopten met inburgering van laagopgeleiden, omdat zij online niks zouden kunnen, kwamen wij - ook onder deze omstandigheden - op 71 procent geslaagd bij een norm van 63 procent. Daar mogen we best trots op zijn.’ Dat houdt Zahra haar team dan ook geregeld voor.

Diglin
De sleutel? Ook bij inburgering mag je best eisen stellen, om de vaart erin te houden. Docente Marit van der Kooij: ‘We geven onderwijs, geen bezigheidstherapie.’ Dat kan ook online. FC Extra is hierin een enthousiaste gebruiker van Diglin, door Jan Deutekom in het Friesland College ontwikkeld om studenten in taalonderwijs zelfstandig, met heldere opdrachten én begeleiding aan de slag te laten gaan. Dat werkt op ieder niveau.

Marit liet Adnan Tekin meekijken in een les aan enkele vrouwen, die niet konden lezen en schrijven toen ze naar Nederland kwamen. Dan moet je starten bij de absolute basis. De docente zat twee lokalen verwijderd van de vrouwen, die verderop voor hun laptop eerst de instructie volgden en vervolgens aan de slag gingen met hun opdrachten. ‘Zo houden we die vaardigheid vast.’ Wat leerden zij? Dat moesten de vrouwen even later laten zien voor de klas. Met een compliment voor ieder stapje, want die begeleiding door de docent is - naast heldere opdrachten - van groot belang.

Zo maakte de voorzitter van de MBO Raad kennis met allerlei lessen op het gebied van inburgering, van het beschrijven van een hobby in een uitgetikte zin met werkwoord tot de allereerste start om het niveau te bepalen, en sprak ook met enkele inburgeraars over hun ervaring. Zijn conclusie: ‘Het Friesland College heeft hier iets neergezet om trots op te zijn.’ Daar hebben de cursisten veel plezier van.