Samen aan de slag voor Fair Fashion

2 december 2022

“Goedkope kleding ís niet goedkoop. Iemand anders betaalt alleen de rest! De kleermaker in Bangladesh bijvoorbeeld, die slechts voor 80 euro in de maand jouw kleren in elkaar naait.” En dat is raar. Niet alleen volgens duurzame life-expert Marieke Eyskoot maar óók volgens De Uitkijkers, een platform dat gaat over duurzaamheid. Daarom sloegen zij samen met het Friesland College en CSG Comenius Esdoorn de handen in één om niet alleen studenten en leerlingen, maar óók hun ouders bewust te maken van de gevolgen van ‘fast fashion’ en mogelijk duurzamere opties.

Tijdens het driedaagse project werden derdejaars studenten van de opleiding Fashion Design van het Friesland College gekoppeld aan leerlingen van het CSG Comenius. Het doel: samen oude kleding nieuw leven in blazen en een Fair Fashionshow lopen! Tegelijkertijd ook de perfecte kans voor de leerlingen vanuit het voortgezet onderwijs om eens te snuffelen aan de opleiding Fashion. Zij mochten namelijk écht aan de slag in het atelier van het Friesland College.

Aan de slag

Zo begon de week in de Kanselarij met een gastles van Monique Drenth van de Swapshop. Een winkel die haar steentje bijdraagt in het tegengaan van overconsumptie. Dit doet ze door vintage items te verkopen én mensen aan te sporen hun kleding in te leveren. De Swapshop doneerde ‘oude’ kleding die de studenten op hun beurt om toverden tot prachtige nieuwe outfits.

Op woensdag gingen zij verdeeld in acht groepjes aan de slag: tekenen, knippen, meten en naaien. Met behulp van oud student Amber Witte én de derdejaars die fungeerden als mentoren werden prachtige creaties vakkundig in elkaar gezet. Op donderdagochtend nog de puntjes op de i en dan half vijf: showtime!

Begin bij bewust

De Kanselarij stroomde vol met onder andere ouders en medewerkers van de beide scholen. Waar de studenten gedurende de week al ondergedompeld waren in het belang van duurzame fashion, was het nu ook de beurt aan deze doelgroep. Aan Marieke Eyskoot, expert op het gebied van sustainable fashion en lifestyle, de eer.

In een minicollege nam zij de zaal mee naar de wereld van fast fashion. Soms met schokkende feiten: gemiddeld draag je een kledingstuk slechts tachtig keer. Elk jaar wordt er zo’n 174 miljoen kilo aan textiel weggegooid. Om een spijkerbroek te maken heb je 8000 liter water nodig. En een manager in Nederland hoeft slechts 4 dagen te werken om het jaarloon van een kleermaker in Bangladesh te verdienen. En dat is niet ‘fair’. Het goede nieuws volgens Marieke? Samen kunnen we dit veranderen! Door minder te kopen én meer gebruik te maken van bestaande kledingstukken zetten we alvast een stap in de goede richting.

The new generation

De studenten en leerlingen brachten dit direct in de praktijk door tijdens de Fair Fashionshow hun zelf gemaakte én gerecyclede outfits te laten zien. Zij straalden op de runway in hun duurzame outfits, wat door het verhaal van Marieke toch een diepere laag kreeg...

Foto's door Lucas Kemper

Bekijk hier de foto's