Excellente ideeën voor betere zorg | Friesland College

Excellente ideeën voor betere zorg

Geplaatst op 13 juli 2017

Een beker waarmee Parkinsonpatiënten beter kunnen drinken. Steunkousen die zich gemakkelijk laten aantrekken. Een opzetstuk waarmee mannen met reuma zich handiger kunnen scheren. En een tandenborstel die demente ouderen stimuleert om hun tanden te poetsen.

Deze innovatieve ideeën werden woensdag 12 juni gepresenteerd door studenten van het Friesland College bij ZuidOostZorg in Drachten. De studenten hadden tafels vol producten en er presenteerden prototypes en filmpjes. Er waren veel geïnteresseerden: leraren, familieleden en mensen uit het bedrijfsleven van Philips en ZuidOostZorg. Het ging over het oplossen van problemen die ouderen vaak tegenkomen, maar ook het leerproces kwam aan bod.

Uitdaging
De presentatie vond plaats in het kader van het Excelentieprogramma Healthcare. De studenten volgen het Excellentieprogramma van het Friesland College, waarin mbo’ers extra uitdaging op allerlei terrein krijgen, bovenop hun gewone opleiding. Studenten die meer willen, meer kunnen en extra uitdaging zoeken binnen hun mbo-studie zijn goed bediend met het programma. Healthcare gebeurt in samenwerking met Philips Drachten, ZuidOostZorg en sinds kort ook met ROC Friese Poort. Samen werken studenten van verschillende opleidingsrichtingen aan het ontwikkelen van producten die ouderen in staat stellen hun eigen leven te leiden.

Gedreven
De studenten pitchten kort hun idee. De aanwezigen waren zichtbaar onder de indruk en de studenten werden geprezen om hun gedrevenheid. De studenten mochten dan ook allemaal een oorkonde van het Excellentieprogramma in ontvangst nemen: hét bewijs dat ze hebben deelgenomen aan het programma, een extraatje voor de toekomst. “Ik vond het allemaal heel mooi en ik zie toekomst in de producten”, vertelt Sara Bohnen, projectleider arbeidscommunicatie Philips. “Ik vond de beker vooral interessant omdat je aan de buitenkant niet ziet dat hij bijzonder is. Dat is fijn voor mensen met Parkinson en veel beter dan bekers met een tuitje. Dat doet kinderlijk aan, dit niet.”

Vruchtbare middag
Maar de studenten gingen met meer naar huis. Van Philips kregen allen een virutal realitybril onder het motto ‘met een andere blik naar de wereld kijken’. ZuidOostZorg verwende ze met chocolade, snoepjes en een drinkbeker. Bij de oorkonde was een nepbriefje van €500,- gevoegd, waar persoonlijke kenmerken op stonden. Een vruchtbare middag dus, voor iedereen. “Ik vond het heel leuk en ik heb een hoop potentiële klanten gesproken”, zegt Jelmer de Jong, student 'Technicus engineering' en een van de uitvinders van de bijzondere drinkbeker. “De potentiele klanten vonden het ook daadwerkelijk een goed product en ik heb goede feedback gekregen, daar ben ik heel blij mee. Een geslaagde middag!”