Even gezellig met Buma in online café HZW

11 februari 2021

Hoe maak je het toch even gezellig, als je altijd maar online moet werken? Eerstejaars studenten van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (HZW), niveau 2, kunnen op woensdagavond voor een praatje terecht in Countdown Café. Online weer, in Teams, maar vorige week wel met burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden als ‘mystery guest’ om samen het glas te heffen bij de opening.

Zo’n 35 gasten schoven aan, van pakweg acht tot tien uur ‘s avonds. ‘Toen hebben we het café maar gesloten’, zegt Herman de Jong. Hij is een van de drie initiatiefnemers.

Het was gezellig, ook in het gesprek met de burgemeester die spontaan reageerde op de uitnodiging om een uurtje aan te schuiven in deze online groep.  Zo is de opzet dat er iedere week íets op het programma staat, in de eerste helft van de bijeenkomst. Daarna is er tijd om te keuvelen. Ook in kleinere groepjes, als de techniek het toelaat. Herman: ‘Zo maken we er nóg meer een ‘live’ sfeertje van, zoals het anders op school ook toe gaat.’

Contact houden
Het café is een manier om de komende tijd zo goed mogelijk contact te houden. Want dat is nu toch wel heel moeizaam. Herman: ‘Online is coaching bijvoorbeeld toch ingewikkeld. Dan is het hartstikke vervelend dat je al die koppies in het scherm steeds wat meer ziet verbleken.’

Zeker op niveau 2 heb je geregeld te maken met studenten die vallen in de categorie ‘kwetsbaar’. ‘Voor hen is het helemaal goed om even op een ander manier contact te hebben.’ Alle 175 studenten van deze opleiding van de School voor Zorg en Welzijn zijn uitgenodigd om langs te komen in het café, dat open is ‘tot we weer op een normale manier bij elkaar kunnen komen’. Vandaar ook de naam: Countdown Café. ‘We tellen af.’ En het mooie van zo’n online café is: iedereen past er in.