Eindwerk AmbachtenLab in Fries Museum

16 juli 2021

In de hal van het Fries Museum is tot en met 29 augustus een presentatie te zien van het eindwerk van het AmbachtenLab. Hierin onderzochten drie studenten Mode Design van het Friesland College met textielexperts en modeontwerpers als Theodorus Johannes en Zyanya Keizer vijf weken lang het ambacht borduren. Het Fries Museum organiseerde dit project samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De deelnemers werkten in het atelier van het Fries Museum en deden inspiratie op in tentoonstelling Haute Bordure. Het resultaat is verrassend. De presentatie is gratis te bezoeken.

AmbachtenLab is een initiatief van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland uit 2018. Hiermee wordt aangesloten bij de oproep van minister Ingrid van Engelshoven om nieuw gebruik van oude ambachten te stimuleren. AmbachtenLab probeert hier een concrete invulling aan te geven. Het project is gericht op verkenning en nieuwsgierigheid, en brengt verschillende professionals en opleidingen samen.

Tijdens tien sessies van een dag in het Fries Museum schoven studenten Fatima Shariki, Diana Kotanowa en Sieta Posthumus van het Friesland College aan, evenals Sary Maas, Ans Nout, Theodorus Johannes en Zyanya Keizer. Vrijuit verkennen wat er kan, dat was de inzet. Het leverde een werk op, waarin allerlei technieken zijn te ontdekken. Dat eindwerk hangt nu in de hal van het Fries Museum. Hoe het proces verliep, dat is te zien op foto’s in de presentatie.

Haute Bordure
Het project sloot naadloos aan op Haute Bordure, een grote tentoonstelling over borduren in de mode. De uitverkochte tentoonstelling is nog tot en met 18 juli te zien. Online blijft de expositie beschikbaar via hautebordure.friesmuseum.nl. In Haute Bordure wordt de revival van het ambacht bij grote modehuizen en hedendaagse ontwerpers in historisch perspectief geplaatst aan de hand van vier eeuwen borduurwerk. Voor het eerst ontstaat er een duidelijk beeld van de rol die handgemaakt borduurwerk inneemt in de Nederlandse modegeschiedenis.

Middelseeklei
Ook nog in het museum: in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is nog tot 1 augustus een presentatie te zien van het werk dat Eva Dijkstra – studente van de opleiding Creatief Vakman aan het Friesland College – maakte van Middelseeklei die zij zelf opgroef en verwerkte in een 3D-printer bij Lies Keramiek. Dat was een hele zoektocht om deze eeuwenoude klei die achterbleef van de Middelsee in Friesland te verwerken tot bruikbare klein voor keramiek. Maar ze slaagde hierin heel goed, na het nodige experimenteren.