Eerstejaars Friesland College koken en serveren Dutch Cuisine

18 oktober 2019

Een bietentaco met makreel en hangop, een 3 in de pan met onder meer een pot-au-feu van herfstgroenten en een toetje met oranjekoekijs en gemarineerde vijgen… En dat alles voor 125 gasten, terwijl je net acht weken in opleiding bent voor de keuken of bediening. Vijftig eerstejaars studenten van de Middelbare Hotelschool Friesland (MHF) maakten er een feest van.

Met mooie ingrediënten uit Friesland werkten dertig aanstaande koks onder leiding van Klaas van der Veen hard aan het menu van ‘Bûter, Brea en Dutch Cuisine’, dat donderdag soepel door twintig eerstejaars studenten bediening werd geserveerd in het atrium van de thuisbasis: het atrium op de campus van het Friesland College. Dan moet alles even wennen, maar al snel liep de samenwerking gesmeerd.

Goed en eerlijk
Het diner was onderdeel van de World Food Week, die aandacht vraagt voor goed en eerlijk voedsel. Deze boodschap past naadloos bij het Friesland College, dat in Waar Leren Werkt nadrukkelijk de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties omarmt als belangrijk doel van het onderwijs. Wat kan ik bijdragen aan een betere en duurzame wereld? In mijn vak en als burger?

De studenten deden eerder inspiratie op bij NHL Stenden Hogeschool, waar meesterkok Albert Kooy werkt aan zijn missie als geestelijk vader van Dutch Cuisine met oog voor wat de regio te bieden heeft. Kooy schoof op zijn beurt donderdag aan. Een mooi diner met goede gerechten, zei hij.

Duurzaam
Duurzaam dus, en lekker… Met ‘meloesjes’ onder meer: een grote variant van het zilveruitje. Chefkok Klaas: ‘Halveer ‘m in de schil en grill ‘m, dan karamelliseert de ui een beetje en leg ‘m vervolgens 10 minuutjes op de kop in de oven. Dán pas uit het schilletje, heerlijk.’ Dus wipten aanstaande koks met vereende krachten de zilverkleurige uitjes uit de schil, voor de pot-au-feu naast de knolselderij met crème van oesters uit het Wad.

Informatief was het ook. Zo vertelde Jan Tjip Douwstra tussen de gerechten door over zijn bierbrood dat werd geserveerd, Jantiene Boersma over haar Frysling wijn en Ulco de Jong over zijn ongefilterde speciaalbier van De Kroon op Leeuwarden. En wat is de beste oogstmaand voor de augurk? Hoeveel vlees eten wij gemiddeld per jaar? In twee rondes ‘petje op, petje af’ maar nu als ‘wortel of peer’ kwamen veel weetjes voorbij. Het was smullen voor de gasten, waaronder heel wat trotse ouders van de studenten.