Een leerzame week op volle zee

28 juni 2021

Daar gingen ze dan! Op naar volle zee, voor een week zeilen én leren op de prachtige driemaster Bark Europa. Bestemming? Onbekend. Dat weten alleen de kapitein en zijn bemanning. Een zeer divers gezelschap aan studenten – qua opleiding, leeftijd en niveau – en enkele docenten van het Friesland College begon zondag in Harlingen aan een bijzonder avontuur.

Van eerstejaars tot bijna klaar, van zorg tot toerisme, van ieder mbo-niveau… Uit alle hoeken van het Friesland College hadden studenten zich aangemeld voor deze uitdagende reis, waarvoor zij - onder meer in de Global Games – uitgebreid moesten motiveren waarom zíj toch echt een plek op het schip verdienden. En dat was precies de opzet van initiatiefnemer Gabriëlle Copini, docent bij de School voor Commercie en Dienstverlening: niet een dikke portemonnee, maar de motivatie moest tellen om voor ruim twintig studenten van het Friesland College zo’n avontuur mogelijk te maken.

Divers
Juist in zo’n diverse groep kun je veel leren, over jezelf en van elkaar in teamwork. Daarom draait het immers bij zeilen op zo’n groot schip met 24 zeilen. En opzet is dat de studenten hierin bijdragen, onder meer met het draaien van wachten. Ook ’s nachts, samen met de bemanning die Engels spreekt… En: op het programma staan diverse workshops over persoonlijk leiderschap én over duurzaamheid, onder meer met een aantal onderzoeken naar onder meer plastic soep .

Zo komen op de Bark Europa allerlei doelen samen, die voortkomen uit de Global Goals waar het Friesland College aan werkt om studenten op te leiden tot zelfbewuste ‘praktische wereldburgers’. Mooi is ook dat de studenten door slimme sponsoracties alle kosten terug wisten te verdienen, dus dat iedereen zondagochtend zonder zorgen op het schip kon stappen. Daar begon dus het leren al.

Zo werden na een stevige lunch aan boord - om met een goedgevulde maag de deining tegemoet te gaan - bij de afvaart allerlei dromen waar. Bij de studenten die hieraan hard hadden gewerkt en ook bij Gabriëlle Copini, bij wie dit avontuur begon toen zij op Terschelling de Bark Europa in de haven zag liggen en kapitein Klaas Gaastra opzocht om te verkennen wat er misschien mogelijk zou zijn.

‘We will keep you all busy’, voorspelde de kapitein aan dek vlak voor vertrek. Het wordt een leerzame week.