Een college van Vrijheid, ridders en Fresku

18 april 2023

Op het puntje van je stoel zitten doe je waarschijnlijk als je een horrorfilm kijkt, wacht op de uitslag van je tentamen of als Fresku binnen enkele meters van je af zit. Vrijheid. Iets waar ieder mens recht op hoort te hebben. Maar wat betekent vrijheid, volgens Fresku de rapper?

Studenten van de opleidingen Assistent dienstverlening niveau 1 en Dienstverlening niveau 2 kwamen bij elkaar in de Westerkerk. Waar het vrijheidscollege door gespreksleiders, Nanda Tuinstra vanuit Bevrijdingsfestival Fryslân en onze eigen collega en docent Patrick Klijn, werd geleid. Het thema van dit college ging over de vier vrijheden, wat voortvloeit uit een toespraak van de toenmalige president van de Verenigde Staten, Franklin Delano Roosevelt (1941). Vrijheid van meningsuiting, godsdienst, gebrek en vrees: iets wat ruim tachtig jaar geleden werd benoemd, maar tot op de dag van vandaag belangrijk blijft voor ieder individu.
​​​​​​​

Een Fresku blik


“Als je voor vrijheid staat, moet je er nooit achter schuilen.” zei Roy Micheal Reymound, die beter bekend staat onder zijn artiestennaam, Fresku. De rapper, theatermaker en acteur vindt het op z´n minst een plicht om zijn stem te gebruiken voor vrijheid. Bescheiden vertelde hij over zijn levenspad: “Ik wilde op school nooit opvallen, dus zat ik vaak achterin het lokaal. Daar, in dat achterste puntje schreef ik verhalen over draken, ridders en kastelen. Wanneer alles wat in mijn hoofd zit een plek kan krijgen en omgezet wordt tot iets tastbaars, is dat voor mij de meest concrete vorm van vrijheid.”


Maar hoe kunnen onze studenten diezelfde vrijheid ervaren? “Pak je plek. Als je jezelf ergens ziet of voelt dat je thuishoort, gaat niemand dat voor jou signaleren. Ik heb een groot deel van mijn leven de wereld mijn pijn willen laten zien, totdat ik erachter kwam dat mijn pijn kwam uit het feit dat mensen mijn kracht niet zagen. We vechten allemaal voor onze eigen identiteit, maar probeer in dat gevecht stil te staan en net zo hard te begrijpen wat de ander zijn of haar identiteit is. De beste leraren zijn uiteindelijk nog betere leerlingen.

Fresku in levende lijve zien? Op 5 mei is hij te zien op Firda stage.