Een beetje vermaak voor kwetsbare groepen door Excellentieprogramma

11 december 2020

Wat kun je bedenken om daklozen in een opvang van Zienn wat vermaak te bieden, nu er in deze coronatijd zo weinig valt te beleven? Zelf wat groente en kruiden verbouwen is leuk, lekker en heel ‘coronaproof’, bedachten Cath en Dylan. Met andere studenten van diverse FC-opleidingen bedachten zij in een Krachtweek van het Excellentieprogramma allerlei activiteiten voor kwetsbare groepen. 

De lol van zo’n Krachtweek - eigenlijk een driedaagse – is dat je op dinsdagochtend start met niets anders dan een opdracht waar je dan in een groepje over gaat nadenken, om op donderdagmiddag iets op te leveren. De omgeving was inspirerend: een grote werkruimte in De Doas, verzamelplaats van creatievelingen in een oude school tegenover de campus in Leeuwarden. Ruimte genoeg, want bij de start bleek een deel van de aangemelde studenten zich te hebben vergist in examendata.

‘Mooi contact’
De groep was kleiner dan verwacht, maar de opdracht bleef overeind: zorg donderdagmiddag voor activiteiten voor een aantal kwetsbare groepen, die wel een extraatje kunnen gebruiken. Zo bedacht Amber Hartmans (Human Technology) met Albert-Jan Gal - vandaag ziek – van de opleiding Social Work dat het leuk zou zijn om twee groepen te combineren: dementerende bewoners van Erasmus in Leeuwarden schrijven in hun dagbesteding kerstkaarten aan kinderen met vlinderhuidziekte in Spanje, die dan met foto’s en filmpjes kunnen reageren. ‘Zo ontstaat misschien een mooi contact!

Bente Slagter (Social Work) en Olof Moes (Applicatieontwikkeling) gingen met hulphonden - twee labradoodles - naar Fier, om de meiden daar in de opvang een workshop te geven. Haar ene hond is heel knuffelig, vertelt Bente, en de ander reageert heel snel op emoties. En het mooie is: een hond kan heel dichtbij komen, zonder enig besmettingsgevaar.

Minituintje
Dylan Dunnink en Cath Harryvan (beiden van Artiest Muziek) sloegen aan het timmeren. Van een oude pallet en wat extra hout, worteldoek, potgrond en een flinke portie zaden kun je prima een minituintje maken. Radijs, komkommer, veldsla, rucola, sugar snaps… Ze hebben van alles ingekocht en een kalender gemaakt, die aangeeft wanneer wat de grond in moet. Tuinieren ze zelf? Nee hoor, maar ze zochten iets waar bewoners in de opvang van Zienn zelf mee aan de slag kunnen. Dat is leuk, zeker als je er in de keuken iets lekkers van maakt. Het is, zo hopen zij, een inspiratie voor meer.

Bij de start kwam Omrop Fryslân ook langs voor een korte reportage