Draai gevonden door Basiscursus Gistdegen

26 april 2021

Acht jaar werkte hij ‘in de cijfers’, als hbo-accountant. Maar hij was het zat. ‘In dat vak geldt als ongeschreven regel: als je geen gedoe krijgt, zal het wel goed zijn.’ Dan is lekker brood bakken veel leuker. En na de Basiscursus Gistdegen van het Friesland College en het Bakery Sweets Center weet Joris Jonkers (34) uit Groningen het zeker: hij wordt bakker.

Een baan heeft hij al. Jonkers kan door in een bbl-opleiding bij Van Esch in Zevenhuizen. Hier deed hij al ervaring op voor de basiscursus, waarvoor hij ook tien lesdagen – verdeeld over tien weken – een opleiding kreeg in de bakkerij van het Friesland College in Leeuwarden. Met vijf andere deelnemers vormde hij de eerste groep. Op 12 mei start een volgende ronde van deze training, die draait om de basis van het broodbakken.

De drempel ligt laag, aldus docent Jurjen Albertsma: ‘Maar ook is het een brede introductie, als het gaat om de informatie, en vanaf het begin loopt een deelnemer stage in de praktijk van een bakkerij.’ In de basiscursus gaat het om kennis van grondstoffen en het maken van klein brood, ongevuld en gevuld brood, getoerd gerezen brood en desem.

David Bosman uit Wirdum vindt het prachtig. ‘Ik was toch al gek op bakken.’ En hij zat thuis, nadat hij in de coronacrisis zijn baan als operator kwijt was geraakt bij de snoepfabriek in Jirnsum. Nu maakt hij banket bij De Bakkers van Verloop in Heerenveen. Dat bevat uitstekend, dus ook hij gaat door in een bbl-traject.

Dat geldt eveneens voor Mark van der Werf uit Leeuwarden, die na allerlei banen prima op zijn plek is als lijnoperator bij bakkerij Kamstra in Wolvega. Hij heeft weinig met luxe broodjes. ‘Een ingewikkeld vlechtbrood? Dat hoeft voor mij niet. Het is gewoon witbrood.’ En dat kan ook in het bakkersvak, waarin ook Bulhainah Almawali (31) uit Leeuwarden in deze Basiscursus Gistdegen haar draai heeft gevonden.

Aanmelden?
De Basiscursus Gistdegen is een initiatief van Bakery Sweets Center, in samenwerking met Friesland College en een aantal bakkerijen. Aanmelden kan door iedereen die de basis van het broodbakken wil leren. De tienweekse training vindt plaats op woensdagen van 8:30 tot 14:00 uur bij het Friesland College in Leeuwarden. Daarnaast loopt de deelnemer drie tot vier dagen per week stage in een bakkerij. De kosten voor deze cursus bedragen 1.300 euro.

Neem voor meer informatie contact op met Jurjen Albertsma, j.albertsma@fcroc.nl. of kijk op: https://bakerysweetscenter.nl/opleidingen/basiscursus-gistdegen/