"Het is mooi dat wij een bijdrage mogen leveren. Dit is de reis waar ik de grootste cultuurshock heb gehad, maar waar ik ook de meeste kansen heb gezien.” Eind april, tijdens de meivakantie, vertrok collega Melvin Leusink voor twee weken naar Oeganda. Hij zag met eigen ogen hoe het onderwijs daar is vormgegeven en mocht een bijdrage leveren op een school waar enkel aan vrouwen lesgegeven wordt. Juist om de positie van vrouwen in die regio te versterken. Vandaag, op Wereld Afrikadag, blikken we terug met Melvin én kijken we vooruit. “Het zijn allemaal Global Goals waaraan wordt gewerkt. Het is mooi dat wij daaraan een bijdrage mogen leveren en ik ook onze eigen studenten hierbij kan betrekken.”
Bepakt en bezakt, met een tas vol sportattributen, vertrok Melvin naar het afgelegen dorpje Mantany. “Mijn collega’s waren heel betrokken bij mijn reis. Samen met mijn vrienden en familie hebben zij deze spullen ingezameld en in mijn koffer gestopt.” De studenten waren verbaasd de spullen te zien en reageerden erg geïnteresseerd. “De meesten hadden nog nooit een echte voetbal in handen gehad. Zij voetballen met een bal gemaakt van bananenblad en riet”, vertelt Melvin.
In de twee weken in Oeganda heeft Melvin sport- en spelactiviteiten geïntroduceerd en ook communicatiespellen met de studenten gedaan. “Ze waren niet gewend om op gelijkwaardig niveau te communiceren. Toen we afscheid namen, merkte ik hoe toegankelijk ze waren.” Op de school, de Mantany Vocational Girls School, volgden op dat moment 24 vrouwen tussen de 16-30 jaar zo’n drie maanden onderwijs. Zij volgen opleidingen als Hairdressing, Hospitality en Mode.
De eigenaresse van de school is blij met de Nederlandse kennis die Melvin in de praktijk heeft kunnen brengen. Een verdere samenwerking zien beide wel zitten. “We kunnen met onze kennis het onderwijs, en daarmee de wereld, elke dag een stukje mooier en beter maken. Als ik daar ook maar een heel klein beetje invloed op kan hebben, maakt me dat een gelukkig mens.” De plannen voor een verdergaande samenwerking worden de komende tijd verder uitgewerkt.
De kennis en ervaringen die Melvin heeft opgedaan heeft hij al wel direct in de praktijk kunnen brengen bij zijn studenten van het Friesland College. Zo heeft Melvin zijn ervaringen gedeeld in Burgerschapslessen, zijn studenten betrokken bij de inzameling van sport- en spelattributen die voor dit project wordt voortgezet. Ook gaat hij binnenkort een brievenproject opzetten met studenten en lesmateriaal uitwisselen.
Melvin Leusink is docent Sociaal werk bij de School voor Zorg, Service en Welzijn. Met behulp van het Erasmus+-project heeft hij deze ervaring namens het Friesland College kunnen opdoen.