D’Experience: de eerste stappen op het podium of achter de schermen

2 februari 2023

Samen met klasgenoten in één ochtend een voorstelling in elkaar zetten, inclusief techniek. Tijdens D’Experience – een workshopreeks die afgelopen vrijdag van start ging - krijgen schoolkinderen en jongeren de kans om alvast de sfeer van D’Drive te proeven. Hier ervaren zij hoe het is om op het podium te stralen of om juist achter de schermen aan de slag te gaan. Wie weet voor sommigen wel dé eerste aanraking met hun nieuwe passie.

Met opperste concentratie en vol in de spotlight geven leerlingen van groep 7 van IKC De Kinderkoepel hun optreden, waar ze net hard op hebben geoefend. Waar de gloednieuwe drummer nog zacht de maat aanhoudt, probeert de jonge gitarist bedachtzaam de juiste snaar te vinden. De kinderen mochten van te voren al even spieken. Want na het openen van deuren van de Arena in Neushoorn, werden zij direct ondergedompeld in de wereld van de podiumkunsten door een spetterend optreden van D’Drive-studenten. Op doordeweekse dagen is Neushoorn hun school.

Aan de slag

Na dit optreden is het de beurt aan groep 7. De kinderen hebben de keuze tussen basgitaar, gitaar, zang, drums, sounddesign, theater, dans, geluid of licht. Verspreid door het hele gebouw gaan zij met de studenten aan de slag en leren ze de eerste kneepjes van het vak: Hoe houd je drumstokken vast? Welke kleuren lampen zijn er? En wat is de beste plek op het podium? Eenmaal terug in de zaal laten de kinderen zien en horen wat ze hebben geleerd. Nee, nog geen hoogstandjes. Maar deze eerste aanrakingen met drumstel of basgitaar spreken toch tot de verbeelding. Misschien wel een rockster in spé?

Gebundelde krachten

D’Experience is echter niet alleen leerzaam voor de deelnemers. In samenwerking met Kunstkade hebben studenten van verschillende D’Drive-opleidingen de krachten gebundeld om de leuke workshop neer te zetten. Samen zorgen zij voor het complete plaatje: van de ontvangst door studenten van Event, tot de workshops van studenten Theater, Muziek en Podiumtechniek.

Voor hen is dit dé kans om zich te ontwikkelen in het begeleiden van kinderen. Want waar de generale repetitie nog voor mbo-studenten was, is het lesgeven van kinderen uit groep 7 hele andere koek. Zo vertelt een student Podiumtechniek: “Ze waren heel enthousiast, maar doordat ze zo jong zijn besef je dat het wel ingewikkeld is om alles te onthouden. Ik wilde ze eigenlijk nóg meer vertellen. Maar dat was niet realistisch. Het moet vooral leuk blijven.”

Dit soort inzichten nemen de studenten mee naar de volgende workshop in de reeks. Zo verbeteren zij niet alleen de workshop, maar vooral zichzelf! Vrijdag is er weer een andere schoolklas aan de beurt. Wellicht vindt iemand dan zijn nieuwe passie…

Bekijk hier de foto's