Design Expo en catwalk waren weer mooie ‘etalage’

28 juni 2019
Op de catwalk kwamen verrassende creaties voorbij - van uitbundig tot ingehouden stijlvol - en ook in het atrium van De Harmonie waren veel fraaie ontwerpen te bewonderen van beginnende vaklui. Het was druk. De combinatie van Design Expo én modeshow van D’Drive, school van het Friesland College, in Leeuwarden was weer een succes.

Niet alleen de kleding, maar ook de presentatie van de collecties met foto’s en een filmpje van het verhaal erachter, van de modestudenten is altijd indrukwekkend. In de opleiding Modetechniek leer je immers hoe je mooie kledingstukken kunt maken voor de catwalk én ook hoe je de gedachte erachter kunt verwoorden. Dat is te zien op ieder niveau, maar zeker in de eindcollecties van studenten op niveau 4.

Volop
Van sjiek wit met handgemaakte tekeningen van tropische bladeren en sprookjesachtige jurken met invloeden van barok tot het duister van demonen en een ‘stay wild’ van gypsies… Van alles kwam donderdag voorbij in twee shows op de catwalk, van twintig studenten die nu klaar zijn met hun opleiding op het hoogste mbo-niveau.

De jury, gevormd door vier succesvolle ontwerpers die ooit hun carrière begonnen op D’Drive, koos het werk van Rhana de Vries als beste collectie. Zij maakte een reeks pakken in zwart met zilveren accenten, met een link naar surrealisme. De eerste prijs van het publiek was voor Lea Wijbenga met haar collectie Transition. Haar inspiratie: de camouflage van dieren.

Op niveau 3 ging de eerste prijs naar Esmée Baanstra, op niveau 2 naar Gloria Sentongo. Ook op dit niveau maken studenten prachtige kleding, met oog voor stijl en detail. Vaak is de catwalk dan het podium voor een bonte parade, waarin veel verschil in achtergrond van de studenten is te zien.

Expo
Het atrium van De Harmonie was tegelijkertijd de etalage van D’Drive-opleidingen als creatief vakman, styling design en interieurdesign. De hal was afgeladen met levensgrote waterwezens en meubels, van slim gepimpt oud tot splinternieuw uit mooi hout. Dat levert altijd fraaie vondsten op, waarbij de een uitblinkt in het slimme idee en de ander in een puike afwerking. En als het goed is: in allebei…

Tiny houses, interieuradvies en startende ondernemers met een aanbod van partyspullen tot tattoo design en knotbanden voor lang haar onder de paardrijcap – er was van alles te zien én te koop.