Design en mode van hoog niveau in De Harmonie | Friesland College

Design en mode van hoog niveau in De Harmonie

Geplaatst op 8 juni 2017

Een zaal vol creativiteit en enthousiaste studenten van het Friesland College, de combinatie Design Expo en Fashionshow IVY was een genot om naar te kijken. Er viel donderdag 8 juni weer een hoop te bewonderen in Stadsschouwburg De Harmonie en het was zelfs mogelijk om prachtige creaties van de studenten te kopen.

In de foyer van De Harmonie was een verzameling van bijzondere ontwerpen te zien, gemaakt met gerecycled materiaal. Zo stonden er opbergmeubels van hout, in elkaar gezet op de creatiefste manieren. Ook waren er stoelen te vinden van bijvoorbeeld pvc-buizen of een droogmolen.

In de puntjes
Studenten van de opleidingen Creatief Vakman, Styling Design en Interieur Design werkten weken toe naar deze Design Expo. De aankleding was door hen dan ook tot in de puntjes verzorgd.

Poppetjes gemaakt van klei, een hooivork omgebouwd tot stoel, opbergmeubels die eigenlijk helemaal niet praktisch zijn, maar een lust voor het oog. Ook waren er maquettes te bewonderen van 'Tiny Houses' voor een vakantiepark. Niets was te gek en de studenten lieten dan ook zeker hun creativiteit de vrije loop. Ook de bezoekers waardeerden de ontwerpen: binnen het eerste uur waren er al behoorlijk wat items verkocht.

Stijgend niveau
Een vakkundige jury beoordeelde alle creaties op de Design Expo en was zeer te spreken over het algehele niveau van de ontwerpen. Het niveau lijkt met de jaren te stijgen, aldus de jury. Studenten konden in vijf categorieën meedingen naar prijzen.

Willem Wissman won met zijn creatie ‘De Rolstoel’ de prijs voor het meest duurzame ontwerp. Rudy Kloosterman ging er vandoor met die voor het meest creatieve ontwerp met zijn ‘Pac-man Mania’. De aanmoedigingsprijs ging naar Christina Dillema en de Ecoprijs viel in handen van Petra Wijnia.

De jury vond Lydia Pieksma de beste jonge ondernemer: ze is trotse eigenaresse van een atelier met eigen keramische producten. Lydia viel april ook al in de prijzen met haar uitverkiezing tot FC Student van het Jaar.

Metafoor
De dag werd afgesloten met een modeshow, Fashionshow IVY, die 's avonds twee keer op het programma stond. Studenten Mode Design hadden hard aan collecties gewerkt waarbij de klimopplant centraal stond. En dan als metafoor voor de samenwerking tussen (mode)studenten waarbij ieder uiteindelijk zijn eigen weg volgt. Er kwamen dan ook allerlei ontwerpen voorbij, zoals prachtige galajurken, bomberjacks en zakelijke kleding.

Ook bij fashionshow beoordeelde een vakjury de collecties. Bij de tweedejaars studenten kreeg Reza Shobani de meeste waardering vanwege zijn uitdagende ontwerpen. Berber Kerkhof blonk uit bij de derdejaars met haar verfrissende en verrassende ontwerpen.

Van Gogh
Bij de laatstejaars waren Eljah Agricola en Bregtje Hut de grote winnaars van de avond. De jury was vol lof over Eljah's collectie ‘Van Gogh los’ en prees haar technisch goede ontwerpen, met mooie stoffen en passend bij de tijd. Bregtje Hut behaalde de hoogste score met haar collectie ‘Trots’.

De publieksprijs ging naar Maerle-Fleur Kolk met haar collectie ‘Chaotic Rust’, geïnspireerd op roest. Net als de Design Expo was de jury zeer te spreken over de kwaliteit van alle ontwerpen en collecties en ook over de getoonde creativiteit. Een geslaagd event met terecht veel publieke belangstelling.