Deelnemers voorschakelklas Elektronica allemaal een baan bij Neways

13 december 2021

Neways Electronics International (Neways) en gemeente Leeuwarden hebben in samenwerking met ROC Friese Poort en ROC Friesland College vorige week het unieke voorschakeltraject Elektronica afgerond. Het programma startte in het najaar. “Een prachtige samenwerking van onderwijs, bedrijf en gemeente”, stelde directeur Fenke Rond van de School voor Techniek en Technologie van het Friesland College.

Alle acht deelnemers kregen in Triangel in Leeuwarden een certificaat in bijzijn van wethouder Abel Reitsma, managing director Neways Michel Postma, opleidingsmanager Friese Poort Henk Nijholt en Fenke Rond namens het Friesland College. Zij mochten de deelnemers feliciteren met een baan voor langere tijd en met vaste uren bij Neways.

Opleiding
Van 1 oktober t/m vrijdag 10 december volgden acht kandidaten gedurende tien weken één dag per week naar school en de andere vier dagen werkten zij bij Neways. De schooldag bestaat uit theorielessen en praktijk zoals solderen. De opleiding vond plaats bij de verschillende scholen en bij Neways.

Van de acht kandidaten waren vier reeds werkzaam bij Neways en de andere vier kandidaten zijn zij-instromers via gemeente Leeuwarden, die met behoud van uitkering zijn gestart.

In de opleiding werden alle grondbeginselen van elektronica behandeld en leerde men hoe een productieproces er van A tot Z uitziet van PCBA’s (printplaten) tot volledige eindproducten. Door een combinatie van werken en leren kregen de deelnemers een mooie indruk van elektronica en de kans om zich verder te ontwikkelen.

Vaker
De verwachting is dat Neways in de toekomst vaker de voorschakelklas wil inzetten voor het aantrekken van nieuwe medewerkers, mogelijk samen met andere bedrijven uit de Elektronica sector. Neways is gespecialiseerd in ontwikkeling, engineering, productie, distributie en aftersales service van elektronische maatproducten en maakt een sterke groei door. De organisatie ervaart de schaarste aan goed opgeleid personeel.

“Door samen te werken met bedrijfsleven en onderwijs bieden we mensen kansen om mee te doen in onze samenleving, zonder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld een uitkering”, vertelt wethouder Abel Reitsma. Met een opleidingstraject als deze bieden we mogelijkheden voor kandidaten op de arbeidsmarkt en dragen we bij aan een goed opleidingsniveau binnen een bedrijf. Ik dank de deelnemers voor hun inzet en feliciteer hen van harte met hun baan bij Neways namens alle betrokken partijen”.