De wegen naar Gambia

26 mei 2023

Gaan voor Afrika, dat deden Jelte, Jacoba en Harm. De studenten specialist mobiele techniek reden eind januari In een Volvo 850 uit 1994 door België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië en Senegal. Met als eindbestemming Gambia. Daar liepen zij zeven weken stage. Inmiddels is het drietal teruggekeerd op Nederlandse bodem. Maar hoe waren de afgelopen weken voor ´The jong ones´?

 

Rijkdom

Jelte: “Ik wou altijd graag controle hebben over situaties. Daarnaast had ik altijd wel een beetje last gehad van FOMO (fear of missing out) en merkte ik dat ik aan het begin van ons verblijf heel erg graag wou weten wat er allemaal in Nederland gebeurde, maar dat is sinds onze reis enorm veranderd. In Afrika heb ik geleerd om de controle los te laten en accepteren dat je leeft in het moment.” Daar voegt Jacoba aan toe: “Je kan doen en laten wat je wilt. Het maakt niet uit hoe je je gedraagt. Ook op de school waar wij les gaven was iedereen blij dat we er waren.” Ook Harm merkte op dat er in Gambia minder sprake was stress of drukte. “De sfeer was lekker ontspannen, dat is vaak anders hier in Nederland.”

Op hun persoonlijke bezittingen na, is alles wat het drietal heeft meegenomen naar Gambia daar ook achtergebleven, maar met de vriendschappen, ervaringen en dankbaarheid die ze hebben meegenomen zijn zij de koning te rijk. “In Gambia doen ze heel veel dingen samen. Zo hadden wij twee autoprojecten: een Landrover Freelander en een Toyota Hiace. Tijdens een van onze lessen vroegen we de Gambiaanse studenten om een bepaald onderdeel te bekijken, dat werd natuurlijk gezamenlijk aangevlogen. Daarbij merkten we ook dat de Gambiaanse bevolking echt contact met je wil maken, op wat voor manier dan ook. Dat was eerst nog wel een beetje wennen, maar na verloop van tijd fijn dat mensen juist zo met je willen socialiseren.”

Tot weerziens

Het is een ervaring en reis waarin je veel leert over andere culturen en gewoontes, maar vooral veel over jezelf. Dat was duidelijk af te lezen aan het dynamische drietal. “Het was emotioneel en raar om daar alles weer achter te laten, maar we gaan sowieso nog een keer terug. Het is ons zo onwijs goed bevallen!” Er is volgend jaar ook een mogelijkheid om mee te rijden. Voor meer informatie kan je mailen naar: s.westerhuis@fcroc.nl ✉

De reis van het wondertal op de voet volgen?  https://www.polarsteps.com/TheJongOnes2023