De nieuwe coronamaatregelen: onze aanpak

26 februari 2021

In de persconferentie van 23 februari heeft het kabinet aangekondigd dat het mbo vanaf 1 maart weer iets ruimer open kan. Vanzelfsprekend wil het Friesland College die ruimte graag gebruiken om studenten vaker naar school te halen. We merken immers dat online onderwijs functioneel kan zijn, maar dat regelmatig contact en écht samen werken -  voor studenten en docenten - heel prettig en  motiverend is. 

Alle studenten in het mbo mogen vanaf maandag 1 maart tenminste een dag per week naar school. Dat is ook de ambitie. Dit betekent dat we eigenlijk terugkeren naar de situatie zoals ‘ie was voor de huidige strenge lockdown. Dat is meteen ook de leidraad voor onze aanpak vanaf 1 maart. Met één verschil: we hebben voorlopig nog te maken met een avondklok vanaf 21 uur ’s avonds. 

Voor die avondklok zijn de regels ook wat verruimd. Zo is er nu een uitzondering voor noodzakelijke examens, voorbereiding op examens en praktijklessen in het mbo en voor VAVO dat voorbereidt op een examen. Dit betekent dat er ’s avonds in FC-locaties dus meer kan gebeuren. Dan heb je als student en docent wel een verklaring nodig om ’s avonds over straat te mogen. 

Contact
Docenten kunnen hun ‘live’ contact met studenten uiteraard gebruiken voor onderwijs, maar ook voor ontmoeting en sociale contacten. Vanzelfsprekend is het nodig om overal alle regels in acht te nemen. Dus ook: gebruik ruimtes zoals ze zijn ingericht en zeker niet met meer personen dan is aangegeven.

Andere afspraken blijven eveneens van kracht. Zo behouden we de huidige ruimte voor kwetsbare studenten, toetsen, examens en praktijklessen. Jammer genoeg zijn de regels voor inburgering en educatie niet verruimd. Deze studenten moeten hun lessen online blijven volgen.   

In blokken
Om het aantal bewegingen in en naar de school te beperken, werkt het Friesland College weer met blokken van tenminste drie uren. Bij korte pauzes blijven de studenten in de lokalen. Zij kunnen wel gebruik maken van het restaurant om producten te halen, maar niet met hele klassen tegelijk. Voorlopig is alleen het restaurant in Triangel open. Als studenten lange tijd op school zijn, kunnen zij pauzeren op het plein. Maar ook dan geldt: hou 1,5 meter afstand en draag een mondkapje in ‘openbare’ ruimtes. 

De verruiming vraagt om een nieuwe planning. Dat kost even wat tijd. Uiterlijk op vrijdag 5 maart is voor alle FC-gebouwen een volledige planning klaar, om overal op maandag 8 maart in te gaan.