De naaimachines van D’Drive draaien overuren voor vluchtelingen

18 oktober 2018
De naaimachines bleven zoemen. Of er nou een burgemeester op hun vingers keek of een journalist onverwacht een camera voor hun neus hield, de studenten Mode Design van D’Drive gingen stug en vooral enthousiast door met hun grote klus: 150 rugtassen maken voor Sheltersuit, waarmee vluchtelingen elders in Europa enigszins warm de winter door kunnen.

De landelijke stichting Sheltersuit heeft drieduizend jassen klaar liggen, die in een handomdraai zijn om te vormen tot warme en waterdichte slaapzakken. Ze worden gemaakt in een sociaal atelier in Enschede, waar vrijwilligers  - vaak zelf vluchtelingen – de pakken in elkaar zetten van grotendeels gerecycled materiaal. Maar die pakken moeten in tassen, om ze gemakkelijk mee te kunnen nemen.

Global Goal

Elf roc’s in het land vormen om donderdag en vrijdag samen één groot atelier, om ervoor te zorgen dat de stichting voldoende tassen heeft. Het Friesland College doet graag mee. Het doel past immers uitstekend in de Global Goals, waar de school graag aan wil werken. Het past goed in burgerschap als belangrijk aandachtgebied in het middelbaar beroepsonderwijs én het is een uitdagende klus.

Enthousiast

Oprichter Bas Timmer, die zelf ooit in het mbo begon, reisde in de afgelopen weken langs alle scholen en zorgde ook bij D’Drive voor enthousiasme. ‘Je weet waar je ’t voor doet’, zegt studente Irene Romar. ‘Dat geeft betekenis.’ En is ’t lastig, zo’n tas maken? Dat valt mee. Ans Lei: ‘Het materiaal is al gesneden, dus we kunnen snel aan de slag.’ En dan gaat het hard, met tientallen studenten van vrijwel alle niveaus en jaren achter de machines.

Iedereen had een taak. Het liep gesmeerd. ‘Prachtig om te zien hoe het leeft’, stelde Youp Meek van Sheltersuit na een rondje langs de ateliers. En burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, die ook kwam kijken, had eveneens alle waardering voor de inzet van de school en de studenten: ‘Mooi dat jullie zoiets oppakken.’

     

Sheltersuits