De kunst van een verleidelijke bonbon

4 december 2020

Een bonbon, gevuld met een subtiele mix van onder meer kardemom, kaneel en speculaaskruiden, in een glimmend ‘jasje’ van pure chocolade… Heerlijk! Maar maak zo’n bonbon maar eens… Twaalf eerstejaars studenten van diverse MHF-opleidingen gingen de uitdaging - als extraatje bovenop hun gewone lessen - aan tijdens een avondje in de bakkerij van het Friesland College in Leeuwarden.

Wat is kardemom? Hoe werken speculaaskruiden? En wat is het effect van vanille? Roelof de Jong liet zijn studenten eerst onderzoek doen naar de ingrediënten, waarmee hij vooraf een fijne vulling heeft gemaakt. Hoe bedenk je zoiets? De docent heeft jaren ervaring in topkeukens, onder meer als patissier in Restaurant Lauswolt. Hij blijft zelf leren, nu voor de hoogste graad in het koksvak, én draagt zijn kennis graag over op jonge studenten van de Middelbare Hotelschool Friesland (MHF).

Zelf zo’n vulling maken, dat is nog te hoog gegrepen voor deze eerstejaars studenten van opleidingen voor de keuken, bediening en bakkerij. Hun opdracht is om er wat fraais van te maken met de chocolade die in gesmolten vorm op hun werktafels staat. Een blokje erin dompelen, draaien met een vorkje en dan om een subtiele manier laten uitlekken… Niet te snel en niet te langzaam, liet hun docent zien.

Doorhaalbonbons
Een goed tempo is essentieel in het maken van deze ‘doorhaalbonbons’. En dat valt nog niet mee, merkt Dennis Ensingh (16). De aanstaande basiskok heeft de chocola niet helemaal onder controle, maar blijft optimistisch. ‘Kijk, er zijn best een paar gelukt.’ Die blokjes liggen verleidelijk te glimmen. Johanna Ris Veldman heeft andere vormpjes gesneden. ‘Vierkantjes zijn saai’, zegt ze. Johanna is ambitieus. Ze wil uitgroeien tot een chef-kok: ‘Dan is het mooi, als je dit ook kunt.’

Sietske van der Bij ziet het allemaal glimmend aan. Als docent organiseert zij dit onderdeel van het Excellentieprogramma. Uitdagen, nieuwgierig maken, onderzoekend leren, samenwerken… ‘Dat is veel belangrijker dan hoe zo’n bonbon er uiteindelijk uitziet.’ Bovendien: ‘Voor deze studenten is het heerlijk om voor zo’n lesje weer even in onze bakkerij te zijn.’ Klopt! Zelfs de afwas en schoonmaak doen ze achteraf samen met plezier.