De klas van ’72

15 maart 2022

Bijna vijftig jaar geleden liepen deze dames door dezelfde gangen, in het gebouw dat nu Kalmoes C van het Friesland College in Leeuwarden heet. Zij volgden er een opleiding tot ‘kleuterleidster’, zoals dat toen nog heette. Hierna gingen ze hun eigen weg. Vorige week keerden zij even terug op hun ‘oude school’, om bij te praten en voor een nieuwe foto.

Na zo’n lange tijd waren er veel verhalen en wijsheden uit te wisselen, samen met herinneringen aan die jaren zeventig van de vorige eeuw. Hanneke Vis- Wijnja (66) en Anneke Berger- Blom (66) - initiatiefnemers van de reünie - kwamen samen in restaurant LEF, waar achttien oud-klasgenoten zich bij hen zouden voegen.

Waarom kozen ze ook alweer voor deze opleiding? Anneke: ‘Ik had een nicht, die was ook kleuterleidster en ik hielp haar weleens. Dat vond ik erg leuk.’ Hanneke wou kapster worden. ‘Maar mijn moeder was het daar niet mee eens. Bovendien was eigenlijk altijd wel dol op kinderen.’ Ze haalden allebei hun diploma, maar werkten niet hun leven lang als kleuterleidster. ‘Ik heb uiteindelijk drie jaar als kleuterleidster gewerkt. Toen ging ik trouwen. En de regel was: als je ging trouwen, moest je stoppen.’

Hanneke begon na een korte periode thuis weer aan een opleiding en was tot afgelopen januari nog docent Nederlands bij de opleiding Zakelijke Dienstverlening bij het Friesland College. Daarnaast begeleidde zij aankomend secretaresses, zowel in Heerenveen als Leeuwarden.

En ja, van de kennis uit hun eigen schooltijd bleef hen ook een en ander bij. Zo vonden zij vooral de lessen psychologie en pedagogiek interessant. Ze konden ’t later ook goed gebruiken in de opvoeding van hun eigen kinderen, waaronder de aloude wijsheid over de drie R’s van Wilhelmina Bladergroen. Die stonden en staan nog steeds voor:

“Rust, reinheid en regelmaat.”

Nog belangrijker, volgens de dames, is het om samen plezier te maken in een opleiding. Hanneke: ‘Geniet van je schooltijd en maak een potje, waarin alle mooie herinneringen kunnen.’ Ook minder leuke lessen werden aangenamer door een positieve en vrolijke instelling. Die bleef… Tijdens de reünie werd veel gelachen, werden herinneringen opgehaald en lieten de dames werken van vroeger zien. En hebben deze ervaren vrouwen nog een tip voor de huidige studenten? Zeker:  

“Geef kinderen de ruimte, ze hebben een eigen mening. Luister daar naar.”