"Dat begin van volwassen worden blijft me keer op keer boeien."

13 december 2022

FC Stories | Medewerkers

De manier waarop je met mensen in gesprek gaat is ontzettend belangrijk. Daarin is luisteren en open staan voor dingen die je anders niet had gehoord een kunst. Op school maak je veel verbinding met mensen en dat moet je in de politiek ook doen. Eline de Koning is naast senior beleidsadviseur voor D’Drive en het regulier onderwijs ook raadslid bij de PvdA en vicevoorzitter van de gemeenteraad van Leeuwarden.

De tactiek in didactiek

“Ik ben in 1986 begonnen bij het Friesland College. Dat is ruim 36 jaar aan ervaring binnen het onderwijs. De beroepsopleidingen spreken me heel erg aan, omdat je daarmee midden in de maatschappij staat. Dat begin van volwassen worden blijft me keer op keer boeien. Vooral als je de studenten een paar jaar later weer tegenkomt: dan zie je wat ontwikkeling op het gebied van onderwijs doet met een mens. Maar ook ik heb me enorm kunnen ontwikkelen binnen het Friesland College. Dat didactische stuk neem ik dan ook mee in de politiek: hoe je over een onderwerp praat, hoe je dingen uitlegt, wat je woordgebruik is en hoe je rekening moet houden met hoe een boodschap overkomt. Zo schrok ik van de lage werkgelegenheid onder mbo’ers. Leeuwarden moet ervoor zorgen dat er werkgelegenheid is, ook voor die doelgroep. Je kan als stad best veel doen aan die werkgelegenheid. Maar dan moet een stad ook groeien op het gebied van economie en cultuur.”

“De kracht van mensen als ze de kans krijgen om een stapje verder te zetten dan ze normaal zouden doen inspireert mij.”

Maatschappelijk DNA

“Als ik iets niet oké vind, wil ik er iets aan doen. Dat zit eigenlijk in mijn DNA. Het opkomen voor de belangen van de vrouw is bijvoorbeeld iets wat ik vanaf jongs af aan heb geleerd van mijn moeder en grootmoeder. Zo was het in mijn tijd bijvoorbeeld uit den boze om te spreken over menstruatie en de ongemakken daarvan. Dat weerhield mij niet om een stuk te schrijven in de schoolkrant over mijn ervaringen rondom dat onderwerp. Ook al voelde ik me daar op dat moment totaal niet zeker over. Die zekerheid kwam later, mede door werk. Maar ook een rol binnen de politiek is niet iets onbekends binnen mijn familie. Zo was mijn overgrootvader actief in de SDAP (De Sociaal-Democratische Arbeiderspartij) in Huizum. Wat de voorganger was van de PvdA. Gemeentepolitiek sprak mij persoonlijk aan, omdat je het hebt over dingen in je eigen omgeving. Vanuit de politiek leer je hoe lijnen lopen vanuit een idee en hoe dat uiteindelijk tot een plan wordt gevormd. Overal is politiek, ook het onderwijs. Hoe eerder je ergens bij bent, des te beter jouw mening erin ook meegenomen kan worden.”