Dag tegengas in DAGTEGENGAS

24 maart 2022

Actie voor het klimaat en een statement tegen de oorlog in Oekraïne, die twee komen samen in de DAGVANTEGENGAS op 27 maart. Aanstaande zondag, dus! Een groep vrijwilligers heeft in korte tijd een landelijke actie en website opgezet, met tips om allemaal een dag zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Over de bandenspanning van de auto of waarom je beter de fiets kunt nemen, over het standje ‘standby’ op allerlei apparaten en meer…

Met die dag tegengas kunnen we allemaal een kleine bijdrage leveren aan de protesten tegen de oorlog in Oekraïne, die deels mogelijk wordt gemaakt door de opbrengst van de handel in fossiele brandstoffen. Ook komen we zo - hoe bescheiden ook - in actie voor het klimaat.

Dat past naadloos bij de inzet van het Friesland College voor de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Bovendien is het Friesland College een Unesco-school, met aandacht voor duurzaamheid, vrede en mensenrechten. Daarom verspreiden wij als school graag deze boodschap, met de oproep om te doen wat kan.

In onze eigen gebouwen gebruiken wij in het weekend al heel weinig energie, dus heeft een actie als school nu weinig zin. Maar we kijken vanzelfsprekend naar andere opties, als een ‘Warmetruiendag’ met de verwarming flink lager.

Voor meer info over de actie: www.dagtegengas.nu