Cyber24 wijst jongeren op valkuilen op internet

11 december 2020

Samantha dacht foto’s in te sturen voor een modellenwedstrijd, maar op internet ging iemand er op een lelijke manier mee aan de haal. Joeri ging zelf in de fout, toen hij als ‘geldezel’ voor een zakcentje zwart geld witwaste en werd betrapt. Docent Wolters voelt zich bedreigd. En allemaal zitten ze in de koffer ‘Cyber24’, die jongeren door een spel laat zien wat er allemaal fout kan gaan op internet.  

Welgeteld een uur hebben de studenten van de ict-opleiding (niveau 2) van het Friesland College nodig om alle puzzels in de koffer op te lossen. Waar ging het mis voor Samantha? Hoe liet Joeri zich verleiden om voor 50,- een groot bedrag op zijn rekening te laten storten en ‘wit’ terug te storten? En hoe fout kan het aflopen met Lisa, die uit nieuwsgierigheid wat gaat ‘hacken’? De studenten komen het allemaal tegen. En als ze vastlopen, is er wel een FC-student om hen als coach even verder te helpen.

Weerbaarder
Cyber24 is onderdeel van het programma waarmee de overheid in het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Noord jongeren in Noord-Nederland weerbaarder wil maken tegen digitale criminaliteit. Zij beseffen lang niet altijd waar het fout kan lopen, zegt projectleider Erik Miedema. ‘Wat ze vergeten, is dat alles voor altijd op internet is te vinden.’ Dat kan je later flink dwars zitten, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. En digitaal pesten gaat gauw verder dan een ‘grapje’.

In het programma werken verschillende partijen nauw samen. Zo is het Friesland College hier nauw bij betrokken, onder meer door stagiaires die met de koffers op pad gaan. Ander onderdeel is de Kleinste Privacyshow van Nederland, waarin de organisatie Fers al via een live-verbinding in een show wijst op vaak verborgen gevaren op internet. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met alle gegevens die apps over jou verzamelen?

Bespreek het
Belangrijk is ook het afsluitende gesprek met een groep. Is jou ooit wat gebeurd? Bespreek het dan, is de boodschap. Daarom is tijdens zo’n ochtend ook een hulpverlener van School Als Werkplaats aanwezig, zegt Peter Miedema (D’Drive), projectleider Cyber Security. Hij benoemt ook de belangrijke relatie van het Friesland College met de MKB Cyber Campus, die in Friesland het programma uitvoert. Ook Peter Jorna van Amaryllis geeft voorlichting. Nu gaat het nog om een pilot, maar opzet is dat de koffers van Cyber24 en het hele programma in de komende jaren langs heel veel scholen zullen gaan.