Cursus Werken met Baby’s: verdiepend en inspirerend

14 december 2022

Suzanne van der Veen (rechts op onderstaande afbeelding) is 26 en werkt op de babygroep bij Kom aan Boord in Drachten. Vorige week ontving zij, na een cursus van 12 weken, haar erkende certificaat bij het Friesland College van de Babytraining: Werken met Baby’s. Een cursus die niet alleen kennis verdiepend is, maar óók inspirerend! Suzanne vertelt erover:

“Ik had al eens aangegeven dat ik ook een babytraining wilde doen. Dus toen mijn leidinggevende gebeld over deze cursus wilde ik wel meedoen, graag zelfs!

Tijdens de cursus gingen we terug naar de basis. Zo begonnen we met het maken van een tijdlijn die de ontwikkeling van baby’s weergaf. Daardoor werd ik wel even met mijn neus op de feiten gedrukt. Want, hoe zat dat ook alweer?! We gingen bijvoorbeeld in op de hersenactiviteit van kinderen. Zo bekeken we de verschillen tussen het spelen en gewoon rustig zitten bij de tafel. Wat gaat er tijdens het spelen veel om in die hersentjes! Door dit zo voor je te zien, kun je meer begrip tonen voor hoe een kind reageert.

Samen en in de praktijk

We kregen ook opdrachten die we in de praktijk, tijdens ons werk, moesten uitvoeren. Wanneer je een spel doet met een baby, is dit vaak met een bal of een rammelaar. Maar de opdracht was nu om juist iets mee te nemen waar een kind normaal gesproken niet mee zou spelen. Zo koos ik voor een wasmand en een dekbedje. Hierdoor werd het kind uitgedaagd en gestimuleerd om anders naar de spullen te kijken. Zo begon eentje met de wasmand het ‘kiekeboe’ spelletje te doen en een ander weer verstoppertje.

Wanneer we dan weer met alle deelnemers bij elkaar zaten bespraken we de opdracht. Iedereen had andere dingen meegenomen en meegemaakt. Door te praten over de verschillende ervaringen leerde je nóg meer over de situaties en mogelijkheden. Erg inspirerend en leerzaam dus, maar ook gewoon heel erg leuk! Ik weet nu nóg meer over de ontwikkeling van het kind. Dit kan ik nu toepassen in de praktijk. Niet alleen om de baby’s beter te begrijpen, maar óók om ze te stimuleren. Een échte aanrader dus!”

Unieke samenwerking Spiekr

Pedagogisch medewerkers die werken met baby’s zijn verplicht om een ‘babyscholing’ te volgen voor 2025. Het doel hiervan is het verbeteren van de kwaliteit van de opvang. De wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) schrijft dat voor. De training ´Werken met baby´s biedt Friesland College samen met Spiekr aan. De ervaring van het Friesland College op het gebied van onderwijs en de praktische ervaring en kennis uit het werkveld van Spiekr worden gecombineerd. Met deze training halen pedagogisch medewerkers in de kinderopvang het beste uit zichzelf en het beste uit de baby’s met wie zij werken.