Cursisten ontvangen het certificaat Digitale Vaardigheden

3 november 2020

Een deel van de Alfabetiseringsgroepen van het Friesland College heeft de afgelopen weken hard gewerkt aan het verbeteren van hun digitale vaardigheden. Hierdoor beschikken ze nu allemaal over digitale vaardigheden, die sommigen van hen wellicht nooit voor mogelijk hadden gehouden, maar tegenwoordig zo belangrijk zijn.

Hoe stoofpeertjes helpen bij het behalen van een certificaat digitale vaardigheden
Door dagelijkse bezigheden te combineren met het aanleren van digitale vaardigheden wordt leren praktisch en leuk. Dat bewijst ook het voorbeeld van de lessen voor de vergadertool ´Teams´, waarbij heel veel andere digitale middelen ook aan bod kwamen. Docenten van het Friesland College hadden stoofpeertjes geplukt in de eigen tuin of bij een collega. De cursisten kregen vervolgens via Whatsapp een berichtje met een foto van de peertjes en de vraag of zij een tas mee wilden nemen voor de volgende les.

De cursisten kregen tijdens de les de opdracht om in Teams een PowerPoint presentatie op te zoeken over een echte Nederlandse lekkernij: stoofpeertjes! In een workshop is het recept van de stoofpeertjes stap voor stap nog een keer uitgelegd en uiteraard kregen ze peren mee naar huis. Met de opdracht: maak van het eindresultaat een digitale foto of film en stuur die op.

Veel cursisten hebben dezelfde avond nog de stoofpeertjes gemaakt. De docent kreeg dat weekend veel appjes met filmpjes, foto´s en de reactie: docent, heerlijk! Vooral ook tijdens de 'chat' les kwamen er mooie verhalen van de cursisten binnen: wat ze gingen doen die dag, wat ze gingen eten, etc. De foto´s en filmpjes werden op FC live gedeeld, waardoor de cursisten weer een mooi oefenmoment hadden met een ander digitaal middel. Tijdens de volgende les werd de link naar het programma Word gelegd en moest er een eigen recept getypt worden, zodat de docent ook een recept thuis kon uittesten.

Trots op de resultaten
De cursisten kunnen nu niet alleen inloggen op een computer, maar ook in het digitale Alfabetiseringsprogramma werken. Ze kunnen met elkaar chatten, opdrachten vinden, lessen thuis terug kijken en in hun eigen digitale FCLive omgeving e-mails ontvangen en versturen. Een geweldig resultaat dat werd beloond met een certificaat!

De 24 cursisten werden donderdag 29 oktober in het zonnetje gezet. Met een welverdiend gebakje, een kopje koffie, een roos én als aandenken een prachtige Friesland College pen. 

​​​​​​​Door de cursist de verwachting te geven dat het gaat lukken en samen te durven en samen te doen, zijn we tot dit prachtige resultaat gekomen. Ze zijn allemaal blij dat ze nu de digitale vaardigheden. bezitten die zie nodig hebben om hun inburgeringstraject succesvol af te kunnen leggen. En wij zijn uiteraard ook erg blij en trots met het resultaat. En met het feit dat we samen hebben kunnen genieten van iets oer-Hollands als stoofpeertjes!