Vanuit een maatschappelijke drijfveer aan de slag gaan met kunst? Dat het mogelijk is, bewezen studenten Ramiro Méndez Morales en Mauricio Arsénio tijdens een presentatie in de Blokhuispoort. De tweedejaars studenten Creatief Vakman vertelden over hun ervaringen met het 3D2ACT project op Cyprus. De middag werd afgesloten met een innovatieve demonstratie ‘Klei 3D-printen’.
Keramiek op Cyprus
De gedreven studenten reisden begin februari af naar Cyprus om hun sociaal, maatschappelijk product te pitchen. Niet iedereen is in staat om zelfstandig te kunnen eten of drinken, dit kan komen door motorische beperkingen of andere aandoeningen. Mensen die hier last van hebben krijgen vaak plastic bekers en borden die hen zouden moeten helpen bij dit probleem.
Dit lost het probleem echter niet op, want niemand wil plastic bekers en borden gebruiken terwijl de rest van de tafel mooi servies voor zich heeft liggen. Vanuit deze gedachte ontwierpen Mauricio en Ramiro een ergonomische mok van klei. Deze mok biedt extra grip en oogt aantrekkelijk voor iedereen. De bekers zijn ontworpen, 3D-geprint, gebakken en geglazuurd in de studio van Lies Keramiek.
De demonstratie
Ramiro nam de toeschouwers verhalend mee in zijn demonstratie. Een cartridge -die gevuld is met klei- werd nauwkeurig geplaatst in de printer, waarna het apparaat binnen zo’n 4 minuten een mok printte. De bezoekers keken vol interesse toe. Daar waar een plastic 3D-printer een aantal uren doet over het maken van een beker, doet de klei 3D-printer dit binnen een paar minuten.
Tijdens de 5-daagse training op Cyprus is -ten opzichte van de andere deelnemers- duidelijk naar voren gekomen dat het 3D-printen van klei nog vrij zeldzaam is. De heren hebben in de maanden voorafgaand aan hun bezoek op Cyprus geleerd hoe je een sociaalprobleem mee kan nemen in je ontwerp; Rekening houden met iedereen én iets goeds doen voor de samenleving. Hieruit blijkt dan wel weer dat creativiteit de motor is van duurzaam ondernemerschap.