Creatief werk van D’Drive, gepresenteerd in school

2 juli 2021

Wat doe je wél, als er van alles níet kan? Deze tijd vraagt om creativiteit… Waar D’Drive - de school voor de creatieve industrie van het Friesland College - anders De Harmonie in Leeuwarden gebruikt als podium voor eindpresentaties van opleidingen als mode, styling design en creatief vakman, was dat werk nu te zien in een route door de school. En dat was stijlvol gedaan.

Heel wat mensen hebben in deze coronatijd een hond aangeschaft. Dan is er vast een aardige markt voor mooie handgemaakte hondenriemen, bedacht Maaike Wijnstra van de opleiding Styling Design. En ja, ze heeft er ook al vlot tientallen van verkocht. Want dát hoort ook bij een succesvol project in zo’n opleiding. Slim! Haar werk kreeg een mooi plekje bij de start van de route langs de creatieve D’Drive-opleidingen in Triangel, die begon bij Styling Design.

Mode
Alle werkruimtes werden gebruikt. Zo waren alle naaimachines bij Fashion Design aan de kant geschoven voor de presentaties van mode. Geen catwalk in De Harmonie, dit keer, maar alle studenten konden een kledingstuk tonen dat was gebaseerd op thema’s als ‘The space between’ en ‘Rewild water’.

Een beetje glamour was toch te zien op een groot scherm, met filmpjes van presentaties die – heel coronaproof - eerder in Neushoorn waren opgenomen. En de studenten op niveau 4 hadden zich uitgeleefd in een eigen eindpresentatie. Met kleding van vilt bijvoorbeeld – door Miriam Overman - of geïnspireerd door de stijl en kleuren van de seventies, door Laura Faber.

Creatief vakman
In de bouwhal van Triangel stond volop werk van studenten van de opleiding Creatief Vakman. Met fraaie nachtkastjes bijvoorbeeld, wat dat was een van de opdrachten. Vrijer waren de producten van studenten die hierop afstudeerden, maar overal was te zien dat deze lichting het ontwerpen goed in de vingers heeft en ook de ‘skills’ bezit om er wat moois van te maken.

Van een fraai ingelegde tafel van hout en metaal - van Tom Bakker - tot een kastje in de traditie van de Mid-Century, maar dan met de nieuwe technieken gemaakt door Jari Ravensbergen… Er stond van alles op de werkbanken. Het beste product was volgens de docenten het kastje van tweedejaars student Kornelis Veenstra, die allerlei technieken op een slimme manier had toegepast in een strak ontwerp. En daar draait het om: creativiteit én vakmanschap…