Corona-update: de deuren gaan weer open

15 januari 2022

Het Friesland College kan open! Vrijdag bevestigde het nieuwe kabinet in een persconferentie dat het hoger onderwijs - dus ook mbo - weer helemaal fysiek les mag geven. Zo zijn veel coronamaatregelen versoepeld. Wel is vanaf maandag het mondkapje verplicht in het mbo. Dit betekent: altijd en overal in de gebouwen van het Friesland College, inclusief de lessen.

Vanaf maandag 17 januari zijn studenten weer welkom op school. Dan kunnen we verder volgens de roosters, zoals ze eerder waren opgesteld. Want het spreekt voor zich dat we deze ruimte graag zo volledig mogelijk benutten. We hebben immers gemerkt hoe belangrijk en prettig dat ‘live’ contact op school is.

Misschien kost het hier en daar even tijd om alles goed in te regelen, maar we willen in het onderwijs weer zo snel mogelijk ín school aan de slag. Alle studenten horen zo snel mogelijk wat zij kunnen verwachten. Dit geldt voor alle groepen, dus ook voor inburgering en educatie.

Zo veilig mogelijk

Tegenover de versoepeling staat een sterk oplopend aantal besmettingen door het omikronvirus. Dit kan leiden tot een voortdurende druk op de zorg. Ook moeten veel meer mensen thuis blijven, na contact met iemand die is besmet. Dat geeft problemen, zeker in belangrijke sectoren. Het kabinet beperkt nu dan ook de quarantaineplicht. Als je een boosterprik hebt gehad of kort geleden positief bent getest, hoef je niet thuis te blijven als bijvoorbeeld een huisgenoot is besmet.

Een belangrijke maatregel is de mondkapjesplicht, die in het onderwijs - net als in de rest van de samenleving - sterk wordt uitgebreid. Waar je voorheen alleen in gemeenschappelijke ruimtes en gangen in de school een mondkapje moest dragen, moet dat nu ook als je zit in een lokaal en tijdens de les. Dit is geen advies, maar een landelijke verplichting. Zonder mondkapje ben je niet welkom.

De regel wordt dan ook: mondkapje op vanaf het moment dat je in een FC-gebouw bent. Dan moet het bij voorkeur gaan om een gecertificeerd papieren exemplaar en geen stoffen kapje. Enige uitzondering op die regel is als een mondkapje een onderwijsactiviteit belemmert. Dan mag het mondkapje even af. Dat geldt ook voor eten of drinken, als je ergens zit.

We doen een dringend beroep op iedereen. Door allemaal goed te letten op de veiligheid, kunnen we zelf een bijdrage leveren aan het inperken van het aantal besmettingen en ervoor zorgen dat we

veel fysiek les kunnen geven. Daarom willen wij iedereen verzoeken geregeld een thuistest te gebruiken, ook als je geen klachten hebt. Advies is twee keer week, voor student en docent.

Zo zetten we met z’n allen weer een flinke stap in de richting die we graag willen. Dat is mooi! Laten we er alles aan doen om zo verder te kunnen. Alle reden om hier samen de schouders onder te blijven zetten.