Complimenten van commissaris voor FC Extra én studenten

1 november 2018
Waar in de ene klas een volwassen ‘nieuwkomer’ geconcentreerd zit te studeren op de namen van alle dagen in de week, werkt een lokaal verderop een jonge vrouw uit Syrië aan haar vaardigheid in het Nederlands om een goede scriptie te kunnen schrijven in haar hbo-studie watertechnologie. Hun niveau verschilt enorm, maar zij hebben één ding gemeen: ze willen vooruit… Arno Brok, commissaris van de koning in Friesland, maakte donderdag kennis met het brede palet aan studenten bij FC Extra.

Arno Brok is geen man van plechtig gedoe. Dit ‘hulpje van de koning’, zoals hij zichzelf beschrijft in een van de gesprekken, is oprecht nieuwsgierig naar het verhaal van de mensen bij wie hij aan tafel schuift. ‘En waar woon je? Ah, daar heb ik als student ook gewoond… Is het er rustiger, nu?’ Een jonge Eritrese die in Harlingen woont, leert van hem dat zij nu dus eigenlijk een ‘ouwe seun’ is…

Complimenten

Zeer gul is Brok in zijn rondje op Triangel met complimenten voor het taalniveau van de studenten waarmee hij spreekt, en voor de inzet waarmee ze hieraan werken. Dat is immers wat ze doen bij FC Extra. Hij is onder de indruk van wat de school weet te bereiken met deze ‘nije Friezen’, zoals Brok hen graag noemt, en met Friezen die hier een extra zetje krijgen van gedreven docenten.

Zo vertelt Esther Statema uit Goënga inmiddels zonder schroom dat zij door zware dyslexie nog altijd heel veel moeite heeft met lezen en schrijven, maar er hard aan werkt om zich beter te redden in het dagelijks leven. Dat gaat steeds beter. ‘En ik durf er over te praten, ook met u.’ Ze is vastbesloten om te blijven oefenen en beter te worden in het programma voor alfabetisering.

Taal

De taal beheersen is en blijft belangrijk om een goede plek te vinden in de Nederlandse samenleving. In het Nederlands en liefst ook in het Fries, vindt de commissaris die zelf gretig de taal leerde en Fries spreekt waar het maar kan. Ook als volkomen ‘nije Fries’ krijg je hier immers mee te maken,  zeker als je in een dorp komt te wonen.

Hoe is dat in een plaats als Winsum? ‘De mensen zijn er heel aardig’, zegt een jonge Syrische in de klas waar nieuwkomers een intensief taalprogramma volgen. In een kleine gemeenschap lukt het ook gemakkelijker om een eigen plek te vinden. De lijnen bij inburgering zijn veel korter dan in een stad, weet FC Extra-directeur Zahra Mousazadeh uit ervaring: ‘In een dorp ben je Zahra, in de stad ben je nummer huppeldepup…’

Ambitie

In het intensieve programma van FC Extra werken nieuwkomers hard aan hun taalvaardigheid. Dan gaat het hard. En dat is mooi, als je ambities hebt om te bouwen aan een nieuw leven.

Zo is Wasim Hussein vastbesloten een plek te vinden in een klantenservice, die enigszins aansluit op zijn opleiding in communicatie in Syrië. Hij vertelt erover in soepel Nederlands. ‘Ik kan hier ook veel oefenen.’ Farah Almassri, ook uit Syrië, reikt al ver met haar hbo-studie op Van Hall Larenstein. Maar ze merkt dat haar vaardigheid in schrijven nog te krap is. ‘Dat probleem ben ik hier aan het oplossen.’ 

Arno Brok vond het prachtig. Hij sloot dan ook af met een mooie uitnodiging voor zijn tafelgenoten: ‘Ik vind het geweldig dat ik even bij jullie te gast mag zijn. Graag wil ik jullie gauw eens ontvangen in het provinciehuis, dan kan ik laten zien wat ík zoal doe.’