Campagne provincie voor stages start met FC-student Peter

2 juli 2021

De samenleving gaat open en de economie trekt aan, maar het aantal stageplaatsen voor mbo’ers op niveau 1 en 2 blijft krap. De provincie geeft bedrijven vanaf 1 juli een extra zetje door een subsidie voor het aantrekken van deze stagiaires. In een filmpje met Peter Agema, student van het Friesland College, bij Stjoer in Leeuwarden roept gedeputeerde Sander de Rouwe bedrijven op deze studenten een kans te geven en zich te melden voor zo’n subsidie.

Na een jaar stage kan Peter moeiteloos een computer uit elkaar halen, slechte onderdelen vervangen en het apparaat weer geschikt maken voor een volgend gebruik. Prachtig, vindt hij. Kort geleden kon hij nog niks met zo’n ding. Maar in de praktijk leer je snel. Ook was het leuk en gezellig in de computerwerkplaats van Stjoer, een organisatie die werkt met mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid.

Van niveau 2 wil Peter snel doorstomen naar niveau 4. Hij heeft gevonden waar hij goed in is. En dat is nou juist de opzet, zegt begeleider Marike Feenstra. ‘We geven mensen graag een kans om zich te ontwikkelen.’ Bovendien hebben we steeds nieuwe vakmensen nodig, dus is het ook een investering. Stjoer heeft geregeld stagiaires in de zorg. ‘En we leren altijd ook wat van hun frisse blik.’

Alle reden, stelt Sander de Rouwe die zelf zijn carrière startte met een opleiding op het Friesland College, om mbo’ers in huis te halen. ‘Zij hebben jullie nodig, maar onze Friese bedrijven hebben straks ook deze jongeren nodig.’ En de provincie helpt hierin graag een handje door een subsidie.

De oproep is te vinden op: