In mei is het ontwerp klaar. Dan moeten de studenten het hele pakket presenteren aan de provincie - als opdrachtgever voor het project - en aan de jury van Slim Circulair. Het grote doel van deze landelijke wedstrijd is dat studenten leren hoe zij duurzaam kunnen bouwen. Dan gaat het onder meer om een slim gebruik van herbruikbare materialen in een gebouw dat energieneutraal is.
Zelfstandig
Een uitdagende opdracht, die de studenten met plezier aanpakten. Zo kunnen zij veel zelfstandig aan de slag. Dan leer je toch het meest, met de goede begeleiding om je op de juiste plek te krijgen. De studenten verdeelden de taken: tekenen, calculatie, materialen, installaties, bouwfysica, communicatie… Het moet allemaal gebeuren.
Ze gingen op werkbezoek bij allerlei bedrijven, van een houtskeletbedrijf in de Achterhoek tot een werkplaats in Bolsward. Je moet immers weten wat voor gereedschap allemaal wordt gebruikt voor het rijdend materieel.
Wat zijn dan de beste materialen om mee te bouwen? Het werd veel hout, afbreekbaar beton en papier als isolatie. En hoe zorg je voor voldoende stroom, voor onder meer een grote elektrische roldeur die de warmte binnen moet houden, verwarming en een kantine met de nodige apparaten? Na een bezoek aan adviesbureau Ekwadraat kozen de studenten voor onder meer zonnepanelen, windmolens en een waterboiler.
Serieus
Zo wordt het allemaal een serieuze zaak, zeker sinds er een definitief ontwerp ligt. En het mooie is: natuurlijk moeten er nog professionals naar kijken, om onder meer te bepalen of constructies goed zijn en alles op de juiste plek zit. Maar in principe wordt dit gebouw echt neergezet. En dan dóe je ’t ook ergens voor.
Dit project past dan ook uitstekend bij de inzet van het Friesland College: ‘Waar Leren Werkt’. Hierin ligt de basis van het leren immers in het opdoen van ervaring in of uit de praktijk. Bovendien draagt dit project bij uitstek bij aan de Global Goals, die het Friesland College in de koers omarmt.