Beeld van vertrouwen, met ruime inbreng Friesland College | Friesland College

Beeld van vertrouwen, met ruime inbreng Friesland College

Geplaatst op 8 mei 2018

In haar atelier van het Beeldhouwcentrum in Koudum werkt Herma Bovenkerk aan een opvallend beeld, dat vertrouwen zichtbaar en tastbaar maakt. Twee FC-scholen werkten er al aan mee. Ook bijzonder: de opbrengst gaat deels naar het fonds, dat Liesbeth Vos bij haar vertrek van het Friesland College instelde om jongeren te laten kennismaken met kunst.

Herma Bovenkerk, die al jaren lesgeeft aan Liesbeth Vos, vond voor dit beeld inspiratie in een uitspraak van Kofi Annan als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Ze citeert hem graag: ‘Als wereldleiders niet alleen hadden willen winnen, had het zo veel slachtoffers bespaard.’

Waar gaat het dan om, als het niet gaat om winnen of verdedigen? Om vertrouwen… ‘Als jij je hoofd op mijn schouder legt en ik mijn hoofd op jouw schouder, dan gaan we elkaar niet slaan.’ Zij ging aan de slag om een beeld te maken, dat een monument is van vertrouwen, kwetsbaarheid en de kracht van overgave.

Vrouwenlichamen

Het wordt een groot beeld, liefst in brons. Hierin zitten afgietsels verwerkt van 21 vrouwenlichamen, die Bovenkerk al jaren geleden maakte. De vormen van gips staan nog in haar atelier. Maar voor een beeld zijn ze veel te groot. Studenten van de FC-opleiding design (D’Drive) wisten er wel raad mee. Zij scanden de vormen en maakten er vervolgens een 3D-print van, van pakweg 20 centimeter hoog.

Via de omweg van een siliconenmal kon Bovenkerk hier meer dan honderd wasmodellen van maken, die ze verwerkte in een beeld van metaal en was. Dat ziet er al wonderlijk echt uit, alsof het al van brons is. Maar dat is nog niet het geval.

In het groot

Het grote doel is nu via crowdfunding voldoende geld bijeenbrengen om een grote versie van het vredesmonument in brons of kunststof te laten gieten. Met alles wat er nu ook in zit, stelt Bovenkerk. De ronding van de aarde bijvoorbeeld, en de scherpe lijn bovenin als horizon. Studenten van de FC-opleiding techniek werken al aan deze constructie van 3 meter hoog en 6 meter breed.

Als dat gelukt is, gaat het beeld in de verkoop. En een deel van de opbrengst komt dan ten goede aan een kennismaking van jongeren met kunst, zoals Liesbeth Vos dat graag wil promoten. Hierin zijn al mooie dingen gebeurd. Zo gaat geregeld een groep meiden van Fier naar Koudum om er met Herma Bovenkerk te werken aan eigen beelden. ‘En dat is prachtig om te doen.’

Informatie over de crowdfunding: www.voordekunst.nl