Basisschoolleerlingen beleven techniek tijdens Technics4u | Friesland College

Basisschoolleerlingen beleven techniek tijdens Technics4u

Geplaatst op 16 november 2014

Van donderdag 13 tot en met zaterdag 15 november jl. vond de techniekmanifestatie Technics4U plaats in de gemeenten Heerenveen en De Friese Meren. Een groots evenement, waarbij maar liefst 641 basisschoolleerlingen op een plezierige en actieve manier kennis konden maken met techniek in de praktijk. Voor de uitvoering van Technics4U werkten het Vakcollege Sevenwolden, Bornego College, Linde College en het Friesland College samen t.b.v. het regionale basisonderwijs.  

Technics4U

Onder begeleiding van hun leerkracht(en) bezochten de basisschoolleerlingen op 13 en 14 november de techniekhappening bij het Friesland College, Saturnus 7 in Heerenveen. Ze kregen een leuk educatief programma voorgeschoteld waarin techniek centraal staat. Zien, doen en denken over techniek, daar draait het om bij Technics4U:

  • zien: een spectaculaire film over techniek
  • doen: zelf een werkstuk maken
  • denken: een petje-op-petje-af quiz over techniek

Vmbo- en mbo-leerlingen uit de technische richtingen van het Friesland College, het Bornego College, Linde College en het Vakcollege Sevenwolden begeleidden de leerlingen en hielpen bij het maken van de werkstukken. Na afloop van de manifestatie kreeg iedere leerling een gereedschapskoffer met waardebonnen, die op zaterdag 15 november (Open Dag Technics4U) konden worden ingewisseld tegen gereedschap bij de deelnemende bedrijven.

Open Dag Technics4U bedrijven

Een aantal bedrijven opende op zaterdag 15 november van 10.00 tot 14.00 uur de deuren, speciaal voor de leerlingen die hebben meegedaan aan Technics4U en voor hun ouders. Zij lieten graag de veelzijdigheid van techniek zien. Elk deelnemend bedrijf organiseerde een doe-activiteit. Dit kon een speurtocht door het bedrijf zijn, maar ook het maken van een werkstukje. De waardebonnen die de leerlingen op donderdag of vrijdag hebben gekregen, konden bij deze bedrijven ingewisseld worden voor een gereedschap of gadget voor in het gereedschapskoffertje.
De bedrijven die onder andere deelnamen zijn: Technisch bedrijf W. Minnesma, Heiwo, Museum Joure, Mechanisatiebedrijf Stuiver.

Technics4U is een initiatief van het technisch beroepsonderwijs en het bedrijfsleven in de regio. Doel van dit samenwerkingsverband van bedrijven, branches en scholen is onder meer de kwantiteit en kwaliteit van deelnemers in het technisch onderwijs te verhogen.

De manifestatie werd financieel mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Friese Meren, Gemeente Heerenveen, Gemeente Westellingwerf, TBOF, OBM, TechniekTalent.nu, Bornego College, Vakcollege Sevenwolden, Linde College en het Friesland College.