Zoeken naar de beste stageplek? Alvast de sfeer proeven voor een toekomstige baan? Hiervoor konden studenten Horeca vorige week dinsdag terecht op een banenmarkt in het tot horeca-walhalla omgetoverde Atrium op de campus in Leeuwarden. Maar deze dag was meer dan dat: het ging ook over bedrijven samenbrengen en hen verbinden met elkaar en het onderwijs. Kennissessies, gesprekken en een guest lecture. Alles kwam aan bod.
De gastvrijheidssector heeft het jarenlang niet makkelijk gehad. Des te mooier dus dat een heel diverse groep bedrijven nu ruim vertegenwoordigd was op de banenmarkt. Uit Leeuwarden, maar ook uit de rest van Friesland én de Waddeneilanden. Dat is fijn voor studenten, om zo een breed beeld te krijgen van de mogelijkheden in werk en stages. En bij het huidige personeelstekort hadden de bedrijven er ook alle belang bij. Zo vertelde Alwin Mulder van het SBB: “Na corona is het prachtig om weer in verbinding met elkaar te staan. Ook de studenten gaan zelf de gesprekken aan.”
En dat was te zien. Overal in het Atrium stonden studenten gegroepeerd bij de verschillende stands, die allemaal een eigen uitstraling hadden. De één stond vol met bierflesjes en de ander was ruim gevuld met flyers en hapjes. Studenten werden enthousiast toegesproken door de vertegenwoordigers van de bedrijven, gekleed in bedrijfskleding, pak of een casual outfit. Alles hélemaal in de sfeer van het desbetreffende bedrijf. Zo krijg je immers de beste indruk.
Door de drukte in het Atrium had misschien niet iedereen in de gaten dat het Flexcafé ook gevuld was met horecatoppers. Studenten, docenten en bedrijven die allemaal iets te maken hadden met de gastvrijheidssector, deden mee aan een kennissessie die was georganiseerd door Gastvrij Fryslân. Hierin werken het Friesland College, ROC Friese Poort, de provincie en bedrijven samen. Deze bijeenkomst ging over de constante beweging in deze sector en hoe professionals hierop kunnen inspelen. Hier gingen de deelnemers, onder het genot van een taartje, druk mee aan de slag.
Onderdeel was de guest lecture door de Libanese onderzoeker Georges El Hajal. Met volle aandacht werd geluisterd naar zijn verhaal, dat ging over recente ontwikkelingen, goed werkgeverschap en de manier waarop bedrijven bekwame medewerkers kunnen behouden. Ook kwamen er stevige cijfers op tafel. Zo kost het bijvoorbeeld maar liefst 30.000 euro om in een restaurant de kok te vervangen. Voorkomen is beter, dus. Een oplossing? Concurrentie loslaten en samen de uitdaging aangaan.
Hierover mochten de deelnemers brainstormen. Waarom stoppen mensen? Hoe kunnen we dit voorkomen? Wat kan het onderwijs doen? En wat het werkveld? Stoelen werden bij elkaar geschoven en handen werden geschud. Voordat de vragen uitvoerig aan bod kwamen, maakte iedereen eerst vrolijk kennis met elkaar. Wellicht was dat al de eerste stap naar de oplossing: verbinding.