Arno Brok onthult tegelmonument over vrijheid op Friesland College

1 juni 2021

Vrijheid lijkt vanzelfsprekend. Maar dat ís het niet, stelde Arno Brok - commissaris van de Koning – maandag bij de onthulling van een tegelmonument over vrijheid op de campus van het Friesland College in Leeuwarden. ‘Vrijheid vraagt onderhoud.’ Het gaat om verbinding, om spreken en luisteren. Dat kan heel goed bij dit monument, waarin zo’n vijfhonderd tegels van studenten zijn verwerkt.

Wat betekent vrijheid voor jongeren van nu? Hoe beleven zij die vrijheid? Deze vragen stonden vorig jaar centraal in het project ’75 jaar Vrijheid’, in het vak Burgerschap voor studenten van het Friesland College. Onderdeel was een bezoek aan het Fries Verzetsmuseum, voor een rondleiding over de expositie over de bevrijding en vrijheid. Alle studenten die hier waren, sloten dit bezoek af met het maken van een keramische tegel waarin zij hun belangrijkste boodschap konden vastleggen.

Bont geheel
Het leverde een bont geheel op aan tekeningen en teksten op: ‘Staan waar ik wil…’ ‘Niks moat.’ Een tekening van de Friese vlag. Of: ‘Er bestaat geen goed of fout’, schreef studente Jennifer Terpstra. ‘Ik leer van elke keuze die ik maak.’ Zij onthulde met Arno Brok en studiegenoot Hester Buursma van de opleiding Social Work het monument, dat in de afgelopen week door studenten van de opleiding Creatief Vakmanschap in elkaar was gezet. Alle tegels kregen een plek.

Nadat het doek was gezakt, kregen duiven erachter de vrijheid. Een verrassende actie bij een mooi project, stelde de CdK: ‘Vrijheid is geen kostbaar juweel, dat je eenmaal in de vijf jaar uit een doosje moet halen om het te vieren.’ Het gaat over veel meer. Brok noemde het een rijkdom dat studenten uit allerlei opleidingen een bijdrage hebben geleverd in een tegel. ‘De school is een plek waar veel samenkomt. Het draait om verbinding. Daar kan dit monument bij uitstek in bijdragen.’

In gesprek
Het monument staat voor aandacht voor vrijheid en het gesprek hierover, stelde ook CvB-lid Frank van Hout van het Friesland College. ‘Het laat eveneens zien dat je in mbo meer doet dan een beroep leren. Je kunt hier jezelf ontwikkelen.’ Het past ook in de aandacht van het Friesland College voor de Global Goals, waarin de Verenigde Naties hebben vastgelegd hoe we samen kunnen werken aan een betere wereld. Gelijke kansen, vrede en veiligheid zijn hierin belangrijke doelen. Hoe vertaalt zich dat naar jongeren van nu? Dat laat het Friesland College graag zien in het tegelmonument.