Armoede de prullenbak in

7 februari 2023

In een culture broedplaats -ooit een technische ambachtsschool-, werkten studenten van het programma toekomstmakers, binnen het Inclusive Community Lab Fryslân van NHLStenden, aan ideeën om armoede te bestrijden. Vier dinsdagochtenden, naast het reguliere lesprogramma, doken de leerlingen van het Friesland College in dit thema. Wethouder Hein Kuiken, onder andere verantwoordelijk voor de portefeuille armoede en schuldhulp, sloot afgelopen donderdag aan bij het tafelgesprek. 

Armoedevraagstuk 

Sinds de inflatie en de gestegen energietarieven is het armoedeprobleem veel groter geworden. Armoede leidt vaak tot nog meer problemen, zoals ziekte en spanning thuis. Acht entreestudenten van verschillende leeftijden en achtergronden, hebben een aantal oplossingen bedacht om het onderwerp bespreekbaar te maken. 

In een korte periode werd er gezamenlijk aan ideeën gewerkt om zo de vicieuze cirkel van armoede te kunnen doorbreken. Moestuinprojecten rondom de school, geheel verzorgde lunches op scholen voor mensen uit de wijk, kinderen op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan; Dit is slechts een greep van wat de studenten hebben bedacht. 

‘’Op dit moment zijn armoede en schuldhulpverlening grootse thema’s.’’- Hein Kuiken 

Hein heeft een kleine poolstok om invloed uit te kunnen oefenen binnen de gemeente. Het armoebeleid van de gemeente rust op een aantal pijlers als: bestaanszekerheid bieden, elk kind gelijke kansen geven, schulden snel aanpakken, en de bestaanszekerheid vergroten. 

Uit de comfortzone 

Opvallend is dat de entree studenten facilitair medewerker hele concrete ideeën hebben bedacht voor dit onderwerp. Zo bedachten Reesha en Julika om elke maandag en woensdag gratis fruit aan te bieden op school. Hierbij is er zelfs nagedacht over duurzaam fruit, in het kader van de Sustainable Development Goals. 

Als tip kregen de studenten mee dat ze het beste meerdere bedrijven kunnen benaderen. Studente Nana vond het erg spannend om mensen te benaderen, maar heeft uiteindelijk veel positieve reacties ontvangen. Ook studente Tara gaf aan dat ze over haar belangst is gekomen, doordat ze heeft gebeld met de Hanos.  

‘’Kunst in de stad trekt mensen aan.’’- Dani van der Vegt, student facilitair medewerker.  

Omdat eenzaamheid een bijkomend probleem is van armoede, dacht student Dani na over hoe je mensen kunt verbinden met kunst en cultuur in de wijk. Zo werd er als voorbeeld besproken dat er een zwart-wit fotoserie met betrekking tot het thema, in de wijk Heechterp-Schieringen hangt.  

Vanuit het Excellentie programma is het de eerste keer dat er wordt gewerkt met het Inclusive Community Lab. Het streven is, om ook in de toekomst vaker samen te gaan werken met studenten van NHLStenden. Op deze manier worden mbo en hbo studenten aan elkaar gekoppeld, net als in de beroepspraktijk.