Ameland Academy: ‘Meer dan een opleiding’

24 augustus 2020

Horeca is een vak. In de keuken en bediening heb je als ondernemer graag professionals, die weten wat ze doen. Hoe kom je daar aan? Op Ameland was dat lange tijd knap ingewikkeld. Maar met de Ameland Academy maken ondernemers samen met het Friesland College een grote stap voorwaarts. En de studenten? Zij zijn enthousiast.

Als je écht iets in de horeca wilt, moet je naar Ameland komen.’ Tristan Kerver (20) heeft al veel vrienden en kennissen in Rotterdam aangeraden om hun koffers te pakken voor de Ameland Academy, om nou eens serieus met het vak aan de slag te gaan. Een aantal van hen volgt het spoor, dat hij zelf vorig jaar insloeg naar de eerste lichting van de ‘Academy’ voor de horeca.

‘Jaartje buitenland’
Tien studenten kwamen in september 2019 naar Ameland om zich te bekwamen in de horeca. Voor veel van hen voelde het vooraf als een jaartje buitenland, merkte ondernemer Harold van Workum. Hij is een van de initiatiefnemers, na jarenlang tobben met het aantrekken van goed personeel.

In totaal hebben inmiddels veertig ondernemers op Ameland zich verbonden aan de Academy, waarvoor in februari nog eens zestien studenten - in leeftijd variërend van 17 tot 39 - naar Ameland kwamen.  Zij leren, werken én wonen allemaal op het eiland. ‘Het is dus meer dan een opleiding’’, zegt Van Workum. Bovendien: ‘Met intensieve begeleiding doen zij hun opleiding in één jaar.’

Nu gooide de coronacrisis in het voorjaar stevig roet in het eten. Veel horeca was dicht. ‘Maar we hebben al snel veel lessen naar voren gehaald’, zegt FC-docent Robert Kiffers. Aanvankelijk ging hij elke woensdag met de eerste boot naar Ameland, om met de laatste afvaart – na een intensieve dag - terug te keren. Nu moest veel ineens online. Ook dat lukte… ‘En gelukkig was iedereen hierdoor volop inzetbaar, toen het weer drukker werd.’ De ondernemers plukten er dus ook de vruchten van.

Hechte groep
Inmiddels staat een nieuwe lichting van 24 studenten in de startblokken om bij verschillende horecazaken op het eiland aan de slag te gaan. Er is werk genoeg. Ze zullen zich op hun plek voelen, verwacht Van Workum. ‘Het mooie is: ze komen als individuen uit alle hoeken van Nederland, maar zijn al gauw een hechte groep. Ze krijgen hier een sociaal leven.’ En dat is mooi, want menigeen wil op Ameland blijven.

Zo waren de lesdagen belangrijk voor dat groepsgevoel. Naast lessen waren er ook excursies om kennis te maken met wat Ameland te bieden heeft. Kokkels zoeken, naar de bierbrouwer, wildplukken… Het gebeurde allemaal. Kiffers: ‘Hartstikke gezellig, maar het was dan meteen een mooie kapstok om een les aan op te hangen. Zo zoeken we steeds naar een link met de praktijk, naar de ondernemers op Ameland. Zo maak je alles op maat en leer je van elkaar.’

Vlieguren maken
Examens worden steeds meer afgenomen op locatie, waarbij collega’s van andere bedrijven dan eveneens bij zijn betrokken. Bij lessen gebeurt dat ook. Dan presenteert een student aan anderen zijn of haar werkplek, met natuurlijk de nodige hapjes en drankjes erbij.  Het is hard werken, weet de docent. ‘Je kunt best in een les leren hoe je drie borden moet vasthouden, maar dan moet je toch in de praktijk aan de slag.’ Dan moet je vlieguren maken.

Dat gebeurt, heeft Van Workum gemerkt. Het maakt de Academy tot een succes: ‘We zien veel gemotiveerde studenten, die graag aan de slag gaan.’ De samenwerking met het Friesland College loopt goed. Ondernemers en school weten elkaar goed te vinden in lessen die passen bij de praktijk. ‘Hiermee kunnen we de kwaliteit van ons personeel enorm verhogen.’

Tristan kreeg de smaak in ieder geval snel te pakken. Naast de woensdag plakte hij er zelf vlot nog een extra dagje les in Leeuwarden aan vast en nu leert hij verder op niveau 3. ‘Ik wil hogerop.’ Ook begeleiding deed veel, merkt hij. ‘Ik kon altijd slecht tegen kritiek. Dan werd ik boos. Maar ik heb veel geleerd van al die ‘feedbackjes’ met tips en tops. Van kritiek schiet ik niet meer in de stress. Naar Ameland gaan was een goede keuze.’ Zo heeft het succes van de Ameland Academy vele kanten.