Van oefenen in ‘perspectifistische’ lenigheid tot de kwestie of je toiletpapier liefst vouwt of propt, van nadenken over speelse methoden in je onderwijs tot publiek opbiechten van ‘guilty pleasures’… De start van studiejaar 2022-’23 op het Friesland College was een bonte mix van vrolijke en wijze lessen van filosoof Lammert Kamphuis én ‘vrolijke tv-mannen’ Joep van Deudekom en Rob Urgert. CvB-voorzitter Carlo Segers gaf onder meer een doorkijkje naar de fusie met ROC Friese Poort.
Waar corona twee jaar lang roet in het eten gooide, kon het Friesland College vrijdag weer eens het studiejaar openen met een bijeenkomst voor alle medewerkers. Met koffie en een fijne gezamenlijke lunch voor een kleine vijfhonderd mensen op de campus in Leeuwarden was de sfeer ook vertrouwd, met alle ruimte om bij te praten.
Als de minister van onderwijs ergens in de komende maanden ‘groen licht’ geeft voor het voornemen tot fusie met ROC Friese Poort, was dit meteen de laatste opening onder de vlag van het Friesland College. Het rapport ligt ter beoordeling op het ministerie. Carlo Segers dankte alle betrokkenen voor hun inzet en scherpe blik: ‘Veel mensen hebben hier heel hard aan gewerkt.’ En er moet nog veel gebeuren, naast vanzelfsprekend alle aandacht voor goed en inspirerend onderwijs nu.
Op z’n kop
Lammert Kamphuis - filosoof, spreker en schrijver - sloot hier soepel op aan met tips voor een frisse start. Ervaren als hij is in presentaties, onder meer als vaste gast op een festival als Lowlands, gaf hij legio voorbeelden en zette iedereen zelf aan het denken. Nu mensen steeds meer in hun eigen bubbel leven en denken, is het verfrissend om het perspectief geregeld op z’n kop te zetten, bijvoorbeeld volgens het bekende recept: ‘Elk nadeel heeft z’n voordeel.’ Wat was er prettig aan lockdowns in coronatijd? Dan is er best wat te verzinnen.
Lenigheid in perspectief kan zorgen voor nieuwe inzichten. Draai de boel eens om… Kamphuis: ‘En oefen je blik zonder oordeel.’ Blijf hierbij ook spelen, om fris te blijven. Dat geeft nieuwe inzichten. Hoe doe je dat in je lessen? Uit de zaal kwamen allerlei suggesties, van een kwartetspel tot in een groep eens helemaal van naam en hiermee rol te wisselen.
In zijn derde tip greep Kamphuis terug op de oude Griekse tijdsaanduiding, waarin Chronos de wereldse en meetbare ‘kloktijd’ was en Kairos stond voor vertraagde tijd als ruimte voor rust en innerlijke beleving. ‘We worden zo opgeslokt door Chronos, dat we vaak het juiste moment laten schieten. Gun jezelf een gezonde portie Kairos…’
Vrolijke én leerzame chaos
Stof tot nadenken boden ook Rob Urgert en Joep van Deudekom, bekend van tv-programma De Kwis en recenter van Wie Denk Je Wel Dat Je Bent waarin zij met allerlei experimenten het gedrag van mensen onderzoeken. In die lijn gingen ze volop door in hun uurtje op het Friesland College, waarin zij de zaal voortdurend aan het werken en denken zetten. Verbinden was het doel, maar dan wel met heel veel humor.
Dan lukt het best om mensen openhartig te laten zijn over hun ‘guilty pleasures’, ook al zijn ze te lezen op een groot doek. Dat je best eens een rotonde linksom neemt bijvoorbeeld, of graag praat met je hond. Wie kan er iets bijzonders? Dan ligt er ineens iemand zo plat mogelijk op het podium of staat een ander vogelgeluiden te maken. Vervolgens ondervinden mensen dat het ongemakkelijk is om hun buurman of buurvrouw vier seconden diep in de ogen te kijken, geven elkaar complimenten - desnoods ongemeend - en vertellen met plezier hoe zij hun toiletpapier hanteren. Dit alles leidde tot een meetbare verbetering van de sfeer. Opzet geslaagd…