Afsluiten met een concert in Neushoorn

30 maart 2022

Je opleiding afsluiten met een concert in Neushoorn, hoe lekker is dat… Vijftien studenten van de opleiding Muzikant staan in deze periode op het podium om te laten zien dat zij klaar zijn voor het vak en/of een vervolg in het hbo. Na twee jaar met alle beperkingen in coronatijd is zo’n eindconcert natuurlijk helemaal een feest. Voor studenten én publiek… ‘Met steeds zo’n tweehonderd mensen in de zaal is de sfeer geweldig’, merkt docent Willo de Bildt.

Twee avonden zat de Arena al vol en er zijn nog vier avonden te gaan. Voor de muzikanten komt het niet alleen aan op spelen. Zij moeten hun concert organiseren, promotie regelen en noem maar op. Dat hoort immers ook bij het vak. Voor studenten podium- en evenemententechniek van het Friesland College en AV-studenten - voor het maken van een goede registratie - is zo’n reeks eindconcerten meteen een mooie klus om ervaring op te doen in de praktijk.

Overtuigend

Gisteravond was de beurt aan gitarist Daan Rosdorff, die met zijn band The Optics nummers speelde van bands als U2 en Coldplay. Hierna was het podium voor Cath Harryvan, die tien eigen nummers speelde met bevriende muzikanten in ‘Diamonds and Honey’. Een afsluiting? ‘Het voelt eerder als een aftrap, als het begin van een muzikale carrière.’ Cath maakte er een overtuigend feest van.

Ze heeft bij D’Drive meer dan genoeg geleerd om comfortabel op dat podium te staan. Dat was wel anders, toen ze - na de nodige omzwervingen in andere studies – begon aan haar opleiding. ‘Ik weet zoveel meer, ben assertiever geworden en wordt niet meer zenuwachtig als mensen naar me kijken. Da’s wel zo handig, op een podium… Bovendien speel ik nu eigen werk. Dat voelt vertrouwd. En ik merk: mijn liedjes zijn sneller dan ik, als het gaat om mezelf leren kennen.’

Zo vertelt iedere student een eigen verhaal, om weg naar een goed diploma om verder te gaan. Dat maakt de muziek in de eindconcerten ook heel divers. Met Fuifpeck en Boebiebrothers (12 april), Toe Nou en All Star Reggae (19 april), Laella, Møxxi en Bodybag (17 mei) en The Zanders en Piri Piri (10 mei) is er vast nog een hoop moois te gaan.