Afscheid Liesbeth Vos met bijzonder en ‘mooi feest’ | Friesland College

Afscheid Liesbeth Vos met bijzonder en ‘mooi feest’

Geplaatst op 12 mei 2017

Met een sprankelend feest nam Liesbeth Vos afscheid van het Friesland College. Het was niet alleen een mooi feest voor de bestuursvoorzitter, maar zeker ook een manifestatie van wat er allemaal kan binnen een eigentijdse mbo-instelling.

De Aegonzaal van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden was donderdag afgeladen met medewerkers én heel veel partners van Friese bedrijven en instellingen, waarmee het Friesland College in de afgelopen jaren zo intensief is gaan samenwerken.

De kracht van kunst en creativiteit in het mbo was het thema van dit feest. Dat begon al in de foyer, waar de FC-scholen en diverse projecten - bij wijze van voorprogramma – lieten zien wat zij allemaal in huis hebben.

Bijna naadloos ging dat in de Aegonzaal over in een ballet van tien studenten van D’Drive, op een podium dat was ingericht met de meubels uit het kantoor van Liesbeth Vos. Dan blijkt dat je op zo’n tafel prima kunt dansen… Heel fraai bezorgden de studenten uiteindelijk een mooie bos bloemen bij de bestuursvoorzitter op de eerste rij.

Mooi
‘Het mag in het mbo ook best eens mooi zijn’, reageerde Vos. Zij én het publiek werden vervolgens zeer ruim bediend met onder meer optredens van dansstudente Qyra de Vries en van oud-studente Eline Reitsma, die een ontroerende uitvoering zong van ‘Ken je mij…’ Elske deWall was – bijna vanzelfsprekend – goed met alleen haar gitaar en het lied ‘Heb het leven lief’.

Naast al dat moois was er donderdag alle ruimte voor inhoud in de vorm van drie gesprekken over thema’s uit het onderwijs. Op het podium, maar aan de vergadertafel waar dat onderwijs vele jaren lang zo uitvoerig is besproken in de kamer van Liesbeth Vos.

Goede gesprekken
‘Zo’n afscheid kan dan ook niet zonder goede gesprekken’, stelde gespreksleider Simon Ettekoven. In drie rondes schoven medewerkers, partners uit de Friese regio en studenten aan bij Ettekoven én ‘tafeldame’ Liesbeth Vos, die met verve deze nieuwe rol vervulde: eigenzinnig als altijd, met sterke argumenten en een heldere visie op het mbo en de rol in de samenleving.

Ze kreeg veel lof toegezwaaid, onder meer door Hans Wiegel. Opbrengst van de drie gesprekken was dat er drie keer een boodschap uit rolde: meer ruimte voor verbeelding, hou iedereen in zicht én het belang van minder regels, die voorschrijven wat onderwijs wel en niet moet doen. Ontregelen dus…

Lof
Hiermee was het feest niet afgelopen. Magda Berndsen, voorzitter van de raad van toezicht, prees Liesbeth Vos voor de indrukwekkende manier waarop zij het Friesland College een stevige basis bezorgde en de weg heeft ingezet naar het eigentijdse beroepsonderwijs, dat nu bewondering oogst.

Helemaal in stijl kreeg de bestuursvoorzitter als afscheidscadeau een mooi ontbijtservies en een ketting, die beide door studenten zijn ontworpen en gemaakt. ‘Daarin zie je meteen ook wat het Friesland College sterk maakt’, stelde Liesbeth Vos in haar dankwoord. ‘Zo’n feest als dit, dat kan ook allemaal met betrokken medewerkers en studenten.’

Zij erkende nog eens dat ze eigenlijk helemaal niet wil stoppen, maar vertrok toch – voorafgegaan door een bonte stoet studenten – naar de overkant voor een borrel met het hele gezelschap in Neushoorn, dat overdag met opleidingen voor de creatieve sector een bijzondere leslocatie is van het Friesland College.