Aan het lezen door excellentieprogramma

22 mei 2019
Met een eigen glossy hebben elf studenten van School voor Zorg, Service & Welzijn (ZSW) een fraaie punt gezet achter hun excellentieprogramma 'Boek en Bezoek'. Een bijzonder project, want dit is in Nederland het enige extra programma voor ambitieuze mbo'ers van Entree en niveau 2. Wethouder Friso Douwstra van Leeuwarden nam in het Friesland College met plezier hun tijdschrift in ontvangst.

Ze lazen minimaal drie boeken, startten hun project bij de Dbieb in Leeuwarden, gingen onder meer samen in Amsterdam naar het Anne Frank Huis en naar de musical over Annie MG Schmidt en reisden - als klap op de vuurpijl – naar Londen om locaties van Harry Potter te bekijken. Een deel hiervan hoort bij de uitdaging van landelijk project 'Boek en Bezoek', dat goed was te gebruiken als ruggengraat voor dit speciale programma.

Plezier in lezen
Docenten Plony van Savooyen en Alvin Oost maakten het allemaal op maat en elf studenten van de ZSW-opleidingen Entree, Dienstverlening en Fastservice en Catering stapten erin, om op woensdagen nog even tot acht uur 's avonds wat extra's te doen. Dat pakte geweldig uit, vertelde FC-studente Tamera Anches op het podium: 'Ik heb weer mijn plezier in lezen gevonden.'


Trots
Tamera mocht het tijdschrift presenteren, waarin de studenten - met begeleiding van docente Petra van der Molen – verslag doen van hun avonturen en ook vrijuit verhalen schreven aan de hand van vijf woorden. De wethouder zag in een oogopslag: 'Dit is een glossy op trots op te zijn.' En dat is belangrijk, in onderwijs waarin iedereen de kans verdient om talent te ontwikkelen.

Excellentie is voor iedereen
Zo is het belangrijk dat studenten op alle niveaus ambitieus aan de slag kunnen. Excellentie is immers niet voorbehouden aan mbo'ers op niveaus 3 en 4. Alvin Oost: 'Vergelijk het met voetbal… Wanneer presteer je goed? Ajax deed het geweldig, dit seizoen. Maar voor FC Emmen was het ook een prachtige prestatie dat de club in de eredivisie is gebleven.' 


Zo wisten deze elf studenten zich enorm te ontwikkelen in dit excellentieprogramma. Ze pakten de uitdaging aan. 'En dat is prachtig', stelde initiatiefnemer Amieke de Rapper van ZSW.