Friesland College Friesland College Friesland College

Nieuws

Friesland College: ondernemend, onderzoekend, flexibel, vernieuwend, professioneel. Een omgeving met ruimte voor ideeën, voor initiatieven. Het bewijs: deze nieuwspagina, met slechts een selectie van al wat er gebeurt binnen onze organisatie.
thumbnail
16 juli 2021

Eindwerk AmbachtenLab in Fries Museum

In de hal van het Fries Museum is tot en met 29 augustus een presentatie te zien van het eindwerk van het AmbachtenLab. Hierin onderzochten drie studenten Mode Design van het Friesland College met textielexperts en modeontwerpers als Theodorus Johannes en Zyanya Keizer vijf weken lang het ambacht borduren. Het Fries Museum organiseerde dit project samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De deelnemers werkten in het atelier van het Fries Museum en deden inspiratie op in tentoonstelling Haute Bordure. Het resultaat is verrassend. De presentatie is gratis te bezoeken.

thumbnail
13 juli 2021

Nieuw leven voor de ‘Bosch Paloma D2 Robot’

In een upgrade van de machines bij Holiday Ice uit Sint Nicolaasga kwam onlangs de ‘Bosch Paloma D2 Robot’ stil te staan. Voor het inpakwerk in de fabriek was de robot net wat te langzaam geworden. Maar nog altijd is het een prachtige machine, dus de School voor Techniek en Technologie van het Friesland College is blij met de gift van de ijsfabrikant uit Sint Nicolaasga.

thumbnail
12 juli 2021

Digitale Werkplaats is win-win voor studenten en mkb

De Digitale Werkplaats Fryslân (DWF) is op 8 juli officieel gestart door het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst door NHL Stenden Hogeschool, ROC Friese Poort en Friesland College. Studenten uit hbo en mbo werken hierin samen met ondernemers aan vragen op het gebied van digitalisering.

thumbnail
7 juli 2021

Cum laude geslaagd, op het Friesland College

Cum laude… Met deze aantekening heeft het diploma van Maaike Meeter (23) aan de opleiding management assistente op het Friesland College nog meer waarde dan anders. Zij ís de eerste studente van de School voor Commercie en Dienstverlening die cum laude slaagt en dat vermeld ziet op haar diploma. Want dat kan, sinds de start van dit studiejaar.

thumbnail
6 juli 2021

Raad van Inspiratie: aansluiten bij nieuwste praktijk horeca

Horeca is een dynamische sector, waarin professionals zich voortdurend moeten scholen om bij te blijven. Vanzelfsprekend moeten studenten ook mee in de nieuwste ontwikkelingen. Met het instellen van een Raad van Inspiratie met vier mooie bedrijven zorgt het Friesland College voor een directe lijn tussen mbo en praktijk. Samen bouwen aan goed onderwijs en elkaar inspireren, dat is de opzet…

thumbnail
5 juli 2021

Nieuw traject Meriant en Friesland College vangt tekorten in zorg op

In een succesvol voorschakeltraject van ouderenzorgorganisatie Meriant en het Friesland College hebben vijftien woonleefassistenten de kans gegrepen om door te groeien en kennis te maken met de medische kant van de zorg. Een woonleefassistent zorgt voor een zinvolle invulling van de dag met activiteiten en persoonlijke aandacht. Na dit traject zijn deze vijftien deelnemers, veelal zonder MBO niveau 2 diploma, klaar voor de volgende stap: de BBL-opleiding Maatschappelijk Verzorgende-IG plus. Hiermee geven ze een antwoord op het tekort aan goed opgeleide Verzorgende-IG’ers. Ze hebben alle reden om trots en blij te zijn.

thumbnail
2 juli 2021

Creatief werk van D’Drive, gepresenteerd in school

Wat doe je wél, als er van alles níet kan? Deze tijd vraagt om creativiteit… Waar D’Drive - de school voor de creatieve industrie van het Friesland College - anders De Harmonie in Leeuwarden gebruikt als podium voor eindpresentaties van opleidingen als mode, styling design en creatief vakman, was dat werk nu te zien in een route door de school. En dat was stijlvol gedaan.

thumbnail
2 juli 2021

Campagne provincie voor stages start met FC-student Peter

De samenleving gaat open en de economie trekt aan, maar het aantal stageplaatsen voor mbo’ers op niveau 1 en 2 blijft krap. De provincie geeft bedrijven vanaf 1 juli een extra zetje door een subsidie voor het aantrekken van deze stagiaires. In een filmpje met Peter Agema, student van het Friesland College, bij Stjoer in Leeuwarden roept gedeputeerde Sander de Rouwe bedrijven op deze studenten een kans te geven en zich te melden voor zo’n subsidie.

thumbnail
1 juli 2021

Brede samenwerking D’Drive met partners in kinderopvang

Het Friesland College gaat nauw samenwerken met Sinne en Kinderwoud - grote organisaties in de kinderopvang - en Spiekr, kenniscentrum op het gebied van kindontwikkeling. In de FC-locatie in Heerenveen tekenden de betrokken directeuren een contract, waarin zij afspreken medewerkers in de kinderopvang van nul tot twaalf jaar samen te professionaliseren.

thumbnail
30 juni 2021

Jaarverslag 2020: Een verslag van een bijzonder jaar

In veel opzichten was 2020 een bijzonder jaar, waarin we vaak stonden voor nieuwe uitdagingen. In maart werd Nederland hard geconfronteerd met de coronacrisis en de gevolgen hiervan, in de hele samenleving en ook in het onderwijs. Door de maatregelen om de opmars van het virus te stuiten, viel veel praktijk weg. We moesten snel zoeken naar alternatieven, voor ons mbo dat zo sterk is gericht op ervaring in of uit die praktijk.

thumbnail
29 juni 2021

Friesland College en ROC Friese Poort hebben intentie tot fusie en geven vervolg aan onderzoek

Samen kunnen ROC Friese Poort en het Friesland College - nu en in de toekomst - zorgen voor een breed en nabij aanbod aan eigentijds mbo voor jongeren en volwassenen in Friesland en Noordelijk Flevoland. Door een fusie kunnen de scholen allerlei uitdagingen het hoofd bieden en bouwen aan sterk en innovatief mbo, dat inzet op vakmanschap én persoonlijke ontwikkeling van studenten.

thumbnail
28 juni 2021

Happy Socks voor meer deelname aan Skills Heroes

In 28 vakgebieden doet het Friesland College komend studiejaar mee aan Skills Heroes. Dat zijn er tien meer dan in het vorige jaar. Hiermee zit de school landelijk in de Top 3, als het gaat om groei in deelname aan deze uitdagende vakwedstrijden. Om dat te vieren, nam Swen Peeters van WorldSkills Netherlands een leuke partij Happy Socks mee naar een vergadering in Leeuwarden.