Friesland College: ondernemend, onderzoekend, flexibel, vernieuwend, professioneel. Een omgeving met ruimte voor ideeën, voor initiatieven. Het bewijs: deze nieuwspagina, met slechts een selectie van al wat er gebeurt binnen onze organisatie.
“Ga jij ook op vakantie?” Het is een vraag die het hele jaar door gesteld kan worden. Afgelopen woensdag werd het Atrium van het Friesland College daarom omgetoverd tot één groot reisbureau. Tijdens de FC-vakantiebeurs adviseerden en inspireerden studenten van de opleiding Toerisme zo’n 500 bezoekers op het gebied van vakantie en de wereldse mogelijkheden. Canada, Nieuw-Zeeland en het Midden Oosten? Er kwam van alles aan bod…
Effectief onderwijs in het mbo staat of valt bij heldere doelen. Wat moeten studenten aan het eind van de les of over een week kennen en/of kunnen? Wees duidelijk over wat je als docent verwacht en leg de lat niet te laag, stelt Albert van der Meulen. ‘Dan gaan ze zelf aan de slag.’ Op basis van eigen ervaring in het onderwijs en wat hij ‘achter in de klas’ zag bij pakweg 900 lessen van collega’s, schreef Van der Meulen het boek ‘De H-cyclus, een opvatting over leren in vier stappen’. Dat presenteerde hij woensdag bij zijn afscheid van het Friesland College.
Dieven ruilen hun koevoet massaal in voor het toetsenbord. Waar het aantal overvallen en inbraken aanzienlijk laag is, is de cybercriminaliteit sinds 2019 bijna verdrievoudigd. Daarom is het des te belangrijk om onszelf, óók online, goed te beschermen. Met het oog op deze toekomst hebben het Friesland College, ROC Friese Poort en World Skills Netherlands de handen ineen geslagen om een nieuwe vakwedstrijd op het gebied van Cyber Security te realiseren. Vorig jaar nog ‘Powered By’, maar afgelopen woensdag een volwaardige wedstrijd in het landelijk programma van Skills Heroes. Op naar de finale!
Harry van der Molen wordt per 1 februari 2023 directeur Marketing, Communicatie & Public Affairs bij Firda, de nieuwe fusieorganisatie van ROC Friese Poort en Friesland College. Van der Molen verlaat hiervoor na bijna zeventien jaar de actieve politiek. Na acht jaar gemeenteraadslid, was hij van 2014-2017 wethouder in Leeuwarden. Sinds 2017 is hij namens het CDA lid van de Tweede Kamer, waar hij onder andere de woordvoering over het mbo, hoger onderwijs en wetenschap in portefeuille heeft.
Leven lang ontwikkelen. Dat geldt niet alleen voor werkenden en werkzoekenden, maar óók voor bedrijven, de regio en ROC’s. Wat is er dan nodig? Hoe kunnen alle verschillende instanties elkáár vinden en aanvullen? Daar ging het dinsdag om tijdens Tour d’LLO in het Flex Café van het Friesland College. Een middag die in het teken stond van kennis uitwisselen én verbinding.
Suzanne van der Veen (rechts) is 26 en werkt op de babygroep bij Kom aan Boord in Drachten. Vorige week ontving zij, na een cursus van 12 weken, haar erkende certificaat bij het Friesland College van de Babytraining: Werken met Baby’s. Een cursus die niet alleen kennis verdiepend is, maar óók inspirerend! Suzanne vertelt erover.
“Wanneer een naaktfoto van jou rondgaat, dan is dat altijd je eigen schuld.” Dit was één van de stellingen waarover eerstejaars studenten Pedagogisch Werk en Onderwijs Assistent afgelopen week in debat gingen. In het kader van Orange The World, een wereldwijde campagne tegen geweld, werden op het Friesland College allerlei activiteiten georganiseerd over dit thema. Want het bespreekbaar maken van deze onderwerpen is al een stevige stap in de richting van een veilige omgeving.
“Goedkope kleding ís niet goedkoop. Iemand anders betaalt alleen de rest! De kleermaker in Bangladesh bijvoorbeeld, die slechts voor 80 euro in de maand jouw kleren in elkaar naait.” En dat is raar. Niet alleen volgens duurzame life-expert Marieke Eyskoot maar óók volgens De Uitkijkers, een platform dat gaat over duurzaamheid. Daarom sloegen zij samen met het Friesland College en CSG Comenius Esdoorn de handen in één om niet alleen studenten en leerlingen, maar óók hun ouders bewust te maken van de gevolgen van ‘fast fashion’ en mogelijk duurzamere opties.