Veelgestelde vragen | Friesland College
 • Heeft het Friesland College ook opleidingen voor volwassenen?

  Als volwassene kunt u aan alle opleidingen van het Friesland College deelnemen. Op dit moment hebben de richtingen Zorg, service en welzijn en Secretariële beroepen speciale flexibele trajecten voor volwassenen. U kunt ook terecht bij FC-Educatie en Vavo voor opleidingen en voor EVC-trajecten. Meer over opleidingen voor volwassenen...

 • Ik doe aan topsport. Kan ik ook een aangepast programma volgen en extra begeleiding krijgen bij het Friesland College?

  Doe je aan topsport en wil je daarnaast een mbo-opleiding volgen? Het kan dan voorkomen dat je niet altijd alle onderdelen van je opleiding kunt volgen. Bijvoorbeeld door je volle trainingsprogramma, of omdat je regelmatig naar het buitenland gaat voor wedstrijden. Het Friesland College heeft speciale studiecoaches die jou kunnen helpen om de combinatie school en topsport voor jou gemakkelijker te maken.

  • Topsportbegeleiding voor sporters met een status van NOC/NSF
  • TalentenCollege Noord (TAN) voor sporters via CTO
 • Ik heb extra begeleiding nodig tijdens mijn opleiding. Kan dat bij jullie?

  Ja, dat kan. Iedere afdeling heeft deskundige medewerkers Studentenzorg die jou extra begeleiding kunnen bieden. Als je bij de aanmelding doorgeeft dat je dit nodig hebt, krijg je een uitnodiging voor een gesprek. We overleggen dan met jou wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast biedt het Friesland College extra begeleiding via het Zorgteam. Kijk voor meer informatie onder extra begeleiding.

 • Ik weet nog niet precies welke opleiding ik moet kiezen. Kan ik toch beginnen?

  Ja, ook als je nog niet goed weet wat je wilt, kun je al beginnen met een opleiding. Je start dan bij FC-XL. Hier ga je op zoek naar de opleiding die het best bij jou past. En als je dat weet, stap je over. Je kunt FC-XL volgen met behoud van studiefinanciering.
  Meer over FC-XL...

 • Kan ik bij het Friesland College ook losse cursussen volgen?

  In sommige richtingen biedt het Friesland College ook losse cursussen aan, met name in het volwassenenonderwijs. Vaak volg je dan een gedeelte van een beroepsopleiding, een opleiding in contractonderwijs of een bijspijkercursus. Kijk bij het volwassenenonderwijs voor de mogelijkheden. 

 • Kan ik komen kijken bij het Friesland College?

  Ja, dat kan! Het Friesland College organiseert via FC-Connect iedere maand een Kijkdag bij alle mbo-afdelingen. Daarnaast kun je ook meelopen met een student van de opleiding waar jij belangstelling voor hebt. Dus aarzel niet, maar meld je nu aan bij FC-Connect!

 • Moet ik zelf een baan zoeken als ik een opleiding via werken/leren (bbl) wil volgen?

  Ja, voor een bbl-opleiding zoek je zelf een baan. Meestal gaat het dan om een baan van 3 tot 4 dagen per week. Dit kan per richting verschillen. Vraag bij het bedrijf waar je solliciteert wel of ze goedgekeurd zijn als leerbedrijf voor bbl-opleidingen. Bij de opleiding van jouw keuze kunnen ze je vaak wel tips geven over hoe je het zoeken van een baan moet aanpakken. Overzicht opleidingen...

 • Wanneer kan ik starten bij het Friesland College?

  Je kunt bij het Friesland College op meerdere momenten in het jaar starten. Hoe dit werkt, vind je onder Tussentijds in- of overstappen.

 • Wat kost een opleiding bij het Friesland College?

  Les- of cursusgeld
  Als je nog geen 18 jaar bent hoef je geen lesgeld te betalen. Cursusgeld en lesgeld worden ieder jaar opnieuw vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Opleidingskosten van dit jaar...>>

  Extra kosten
  Naast lesgeld betaal je bij veel opleidingen ook extra kosten voor onder andere excursies, kleding, boeken of ander lesmateriaal. Of er extra kosten worden berekend en hoeveel, dat verschilt per opleiding. Je vindt de bedragen bij de opleidingsgegevens.